Hoppa till huvudinnehållet

"Jag kände mig lite dum"

Publicerad:

– Jag kände mig lite dum när Coffee Queen skulle ta in extern styrelsekraft. Personen i fråga vände upp och ned på allt, men det blev i positiv mening en rejäl hävstångseffekt för företaget, sa Sven Erik Månsson, vd i Poolwater, Arvika, vid Handelskammarens frukostmöte i Karlstad.

– Jag tog med mig lärdomen från Coffee Queen till Poolwater som i dag har tre externa styrelseledamöter, alla med olika kompetens. De betyder mycket för företagets utveckling.

Det som Poolwater och Sven-Erik Månsson gjort vill Anna Lundmark Lundbergh, vd i Almi Värmland, se mer av i de värmländska företagen.

– Det vill säga att företagen bedriver ett aktivt styrelsearbete och att de vågar satsa på extern styrelsekraft och få in fler kvinnor i styrelserna. I dag är 17 procent av styrelseledamöterna i de värmländska aktiebolagen kvinnor, men Sverige består av 50 procent män och 50 procent kvinnor. Det finns alltså möjligheter för många fler kvinnor att ta plats i styrelserna.

Aktivt styrelsearbete var temat vid frukostmötet i Handelskammarens regi. fr.v. styrelseproffset Maria Stenberg, & Stenberg, Anna Lundmark Lundbergh. vd i Almi Värmland och Sven-Erik Månsson, vd i Poolwater, Arvika.
Aktivt styrelsearbete var temat vid frukostmötet i Handelskammarens regi. fr.v. styrelseproffset Maria Stenberg, & Stenberg, Anna Lundmark Lundbergh. vd i Almi Värmland och Sven-Erik Månsson, vd i Poolwater, Arvika. Foto: Jonny Ohlsson

Fortfarande är det för få aktiebolag i Värmland som har kvinnor i styrelsen.

– Vi tycker oss ändå se en mindre förbättring. Företagens ägare har fått upp ögonen för vad ett aktivt styrelsearbete kan betyda för utveckling och lönsamhet. Det finns i dag flera bevis på att aktivt styrelsearbete och kvinnor i styrelsen förbättrar resultatet på sista raden i bokslutet.

Resursbank

49 kvinnor i Värmland har de senaste två åren gått utbildningen Styrelsekraft.

– Det finns med andra ord en stor grupp duktiga kvinnor inom olika branscher som är beredda att ta sig an styrelsearbete. Mitt råd till företagarna i Värmland är att kolla in den listan och bestämma sig för att få del av deras kunnande.

En del av hemligheten med aktivt styrelsearbete är att ta in personer i styrelsen som kan det som företagaren själv inte är så bra på.

– Det kan ofta vara så som Sven-Erik Månsson säger. Det kanske känns besvärande att satsa på extern styrelsekraft, men när beslutet väl är fattat ser man plötsligt att mycket ändrar sig i företaget. Det mesta ifrågasätts och ofta det fattas för företaget mycket positiva beslut, sa Maria Stenberg, & Stenberg, vid mötet.

Mycket bättre

Maria Stenberg är ett av de kvinnliga styrelseproffsen i Värmland. Hon vet vad rätt kompetens kan betyda för företagen. Hon var en period styrelseordförande i It-företaget Ismotech, i dag ägt av riskkapitalbolaget EQT.

– Det kan rent allmänt betyda att man går från ett besvärande läge till något mycket bättre. Sedan skall man inte se styrelseuppdrag som ett livstidsuppdrag eller hedersuppdrag. Det skall i olika skeden bytas ut folk. Utvecklingen går oerhört snabbt och ny kunskap skall in i företagen.

Delmålet

Nu har Anna Lundmark Lundbergh satt upp ett delmål att över 100 värmländska företag ser potentialen och tillsätter fler styrelseledamöter för att öka sin konkurrenskraft och tillväxt.

– För det är också så att alltför många företag bara har en styrelseledamot som ofta är en av ägarna eller en anhörig. Det behövs både fler styrelseledamöter i företagen, gärna externa och gärna kvinnor.

Vid mötet fick också publiken tycka till om frågan hur man lockar ny kompetens till Värmland. Ett led i detta är lunchmöten som Handelskammaren snart startar upp i Stockholm och Göteborg.

Artikeltaggar

Anna Lundmark LundberghEkonomiFöretagandeHandelskammaren VärmlandJämställdhetKarlstadMaria StenbergSven Erik Månsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.