Dåligt med bankskatt

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill beskatta bankerna.
Foto: Tove Eriksson/TT
Banker är oälskade och tacksamma slagpåsar för politiker. Men det gör inte det diffusa förslaget om en ny bankskatt för att finansiera de nya försvarssatsningarna bättre. Det är en riktigt dålig idé som man får hoppas att den rödgröna regeringens stödpartier sätter stopp för.

Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna om 20 nya miljarder till försvaret 2022-25 i fredags var välkommen. Det innebär att försvaret får de pengar som ställdes i utsikt under den parlamentariska försvarsberedningens arbete. Men den kommer tydligen med ett pris, i alla fall för regeringens stödpartier. Försvarstillskottet måste nämligen finansieras också, och den delen skall C och L också ha gått med på i samband med att uppgörelsen slöts.

Det är dock oklart om de är med på själva förslaget om en ny bankskatt. Talande nog var det ingen som ville berätta om hur försvarsuppgörelsen skulle betalas när den presenterades. Istället fick finansminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) stå för det under en pressträff på lördagsförmiddagen. Några representanter för C och L syntes inte till.

I alla händelser är det anmärkningsvärt att regeringen inte förmår att skaka loss de miljarder det handlar om inom ramen för det vanliga budgetarbetet, särskilt när det handlar om något som är så viktigt som rikets försvar, en av statens kärnuppgifter. Det kallas för att prioritera. Det finns mängder med dyra onödigheter på utgiftssidan som man kunder skära bort istället – friår, familjevecka, höghastighetståg. Men då landar regeringen i en bankskatt.

Det är inte första gången Socialdemokraterna försöker med en bankskatt, men de har alla fallit på goda grunder. Men det passar partiets klasskampsretorik alldeles utmärkt att skälla på bankerna, och tycka att de måste betala mer. Vanliga människor har heller ingen större kärlek till banksektorn, varför man kan påräkna stöd från det hållet. Det är bara det att det med en bankskatt blir vanligt folk som får betala, genom det blotta faktum att de också är bankkunder. För räkna med att de ökade kostnaderna för en eventuell bankskatt kommer att läggas på de tjänster som bankerna utför.

När bankskatter varit på tapeten tidigare, år 2017, så har kritiken varit hård. Bland annat skulle den förmodligen strida mot EU-rätten, då en särskild bransch pekas ut för extra särbeskattning. Det skulle slå brett och hårt, mot både banker och andra företag som tillhandahåller finansiella tjänster. När det stod klart att även små sparbanker på landsbygden skulle drabbas så drogs förslaget tillbaka. Då tillhörde C och L de häftigaste kritikerna. Finanssektorn är också rörlig och en stor del skulle helt enkelt kunna flytta utomlands vid en bankskatt. Minns att Nordea redan gjorde det när det begav sig förra gången.

Finansministern ville heller inte gå in på några detaljer om hur den nya bankskatten skulle se ut, och det beror nog på att hon inte har en aning. Hela idén verkar mest som ett hugskott, och det är svårt att tänka sig en modell som skulle kunna fungera utan att driva bort företag eller belasta vanliga privatpersoner orimligt hårt. C och L måste helt enkelt förmå S att hitta andra sätt att få ihop försvarsbudgeten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.