Hoppa till huvudinnehållet

Ingen lösning på tvisten i Långflon

Publicerad:
Tvisten mellan ägarna av Långflons köpcentrum och Långflons stormarknad är ännu inte löst. Samtidigt fortsätter arbetet för en framtida expansion.
Tvisten mellan ägarna av Långflons köpcentrum och Långflons stormarknad är ännu inte löst. Samtidigt fortsätter arbetet för en framtida expansion. Foto: Aron Eriksson

Tvisten mellan familjen Johansen, som driver Långflons stormarknad och ägarna av Långflons köpcentrum är ännu inte löst. Samtidigt fortsätter arbetet för att skapa mer handel i byn.

Tvisten bottnar i etableringen av godiskedjan Gottebiten. Ägarna av Långflons stormarknad, som från början tig initiativ till köpcentrumet, menar att de enligt ett kontrakt skulle haft rätt att stoppa godisbutiken.

Förhandlar

Ägarna av Långflons stormarknad vill att ägarna av köpcentrumet betalar kompensation för Gottebitens etablering.
Ägarna av Långflons stormarknad vill att ägarna av köpcentrumet betalar kompensation för Gottebitens etablering. Foto: Aron Eriksson

Familjen Johansen har därför stämt ägarna av Långflons köpcentrum, som i sin tur gjort en motanmälan och vill få rätten att avhysa stormarknaden.

– Vi förhandlar med varandra och hoppas självklart komma fram till en lösning. Om vi inte lyckas med det väntas förhandlingar i tingsrätten ske i början av nästa år, säger Morten Johansen, delägare i Långflons stormarknad.

Expansionsplaner

Redan när köpcentrumet invigdes för snart fem år sedan var planen att så snart som möjligt expandera. Men än så länge har det stannat vid planer. Familjen Johansen har också påbörjat egna planer om att skapa förutsättningar för mer handel i Värmlands nordligaste by.

Detaljplan

Långflon är Värmlands nordligaste by, precis på gränsen mot Norge, med en handfull invånare.
Långflon är Värmlands nordligaste by, precis på gränsen mot Norge, med en handfull invånare. Foto: Aron Eriksson

En detaljplan håller på att arbetas fram för ett område väster om det befintliga köpcentrumet.

– Vi ser det som etapp tre och vill ha möjligheter att bygga för såväl handel som industri. Detaljplanearbetet har pausats men nu är vi redo att sätta fart igen, säger Morten Johansen.

Eurocash

För snart ett år sedan presenterade ägarna av köpcentrumet nyheten att livsmedelskedjan Eurocash, som är specialiserade på gränshandel, hade för avsikt att etablera sig i Långflon och att byggstart förhoppningsvis skulle ske redan under 2020.

Etablering dröjer

Men enligt Morten Johansen lär det dröja innan den etableringen blir verklighet.

– Som jag förstått har de tänkt sig att bygga på mark som ligger söder om köpcentrumet. Men detaljplanearbetet har inte påbörjats så det kommer att ta tid innan vi eventuellt får konkurrens därifrån, säger han.

Artikeltaggar

GränshandelLångflons shoppingcenterNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.