Fritzon: Min skolstart i Europaparlamentet

Publicerad:
För egen del har jag blivit utsedd som vice ordförande i den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet, skriver Heléne Fritzon. Foto: Fredrik Persson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

Jag är övertygad om att vi kommer att kunna göra skillnad. Vi har säkrat inflytelserika positioner i utskott som ansvarar för sysselsättning, klimat och mänskliga rättigheter, skriver Heléne Fritzon.

Vi minns alla den där speciella dagen när vi första gången skulle gå till skolan. Det var stora förväntningar men också fjärilar i magen och det är samma känsla varje gång något nytt händer, vare sig man är barn eller vuxen.

Jag kommer så väl ihåg den pirrande känslan från första skoldagen och jag kommer också ihåg första dagen på gymnasiet, på högskolan, på första jobbet. Jag kommer ihåg hur det var på mitt första politiska uppdrag som politiker i skolstyrelsen, som kommunalråd och inte minst som minister i Stefan Löfvens regering. Alltid samma känsla av både ängslan och glädje.

Precis den känslan hade jag för några månader sedan, när jag blev invald som ledamot av Europaparlamentet. Det är ett betydelsefullt uppdrag som handlar om vilket Europa och vilken värld vi ska lämna över till våra barn och barnbarn. Jag är trygg i mina värderingar och ser fram emot att få driva socialdemokratisk politik också i EU.

Vi gick till val på att stå upp för våra demokratiska rättigheter och bekämpa högerextremism, ta kampen för löntagarnas rättigheter och inte minst driva på arbetet för en mer ambitiös klimatpolitik. Parisavtalet måste uppnås. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna göra skillnad. Vi har säkrat inflytelserika positioner i utskott som ansvarar för sysselsättning, klimat och mänskliga rättigheter.

För egen del har jag blivit utsedd som vice ordförande i den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet, där ett ansvarsområde är arbetet med den “sociala pelaren”. Det handlar om att alla medlemsstater ska förbättra sina medborgares livs- och arbetsvillkor. Inte minst viktigt för kvinnor, eftersom var tredje kvinna i EU saknar ett eget arbete.

Arbetet för jämställdhet i EU är en stor utmaning. Vi har kommit ganska långt i Sverige. Vi har det bättre än i många andra länder. Men med handen på hjärtat – vi kan inte vara nöjda och definitivt inte på EU-nivå. Där går jämställdheten bakåt istället. Vi ser det tydligt när länder som styrs av högerkonservativa krafter istället monterar ner den ena rättigheten efter den andra.

Som ledamot i utskottet för jämställdhet tänker jag jobba för ett #metoo-direktiv, något som fortfarande är i högsta grad aktuellt. Jag tänker också göra mitt yttersta för att EU-kommissionen ska uppdatera jämställdhetsstrategin. Det måste finnas tydliga riktlinjer och regler för hur arbetet ska genomföras. Annars har vi ingen möjlighet till uppföljning och verkligen se till att medlemsländerna aktivt jobbar för jämställdheten.

Jag kan dessutom stolt berätta att jag redan haft en framgång på jämställdhetsområdet. I samtal med den tillträdande ordföranden för EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, framförde jag kravet om lika många kvinnor som män. Jag gläds över att hon nu uttryckt, som sin vilja, att presentera en jämställd kommission. En bra början som jag hoppas även präglar fortsättningen av mandatperioden.

Min skolstart i Europaparlamentet är avklarad – nu inleds fem års politiskt arbete!

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S)

Artikeltaggar

EUEU-kommissionenEuropaparlamentetHeléne FritzonJämställdhetKlimatMetooSigneratSocialdemokraternaStefan LöfvenUrsula von der Leyen

Läs vidare