Hoppa till huvudinnehållet

Engberg om SM: "Vi vill göra det här igen"

Publicerad:
Daniel Ståhl kastade längre än någon annan gjort på Tingvalla.
Daniel Ståhl kastade längre än någon annan gjort på Tingvalla. Foto: Anders Wiklund/TT

Friidrotts-SM, det femte i ordningen på Tingvalla tillika det sista, är över.

Johan Engberg, spindel i nätet i arrangerande IF Göta, kan se tillbaka på ett intensivt veckoslut, med världsresultat, flera mästerskapsrekord och tre hemmaguld.

– Vi vill göra det här igen, på en ny arena, säger Engberg.

Vi skrev 1909 när det första svenska mästerskapet i friidrott hölls på Tingvalla idrottsplats.

100 år senare arrangerades i helgen det femte och sista.

Göta-bossen Johan Engberg konstaterar att han i stort är nöjd, allt flöt på bra. Även om han hade hoppats nå upp till målet på 10 000 åskådare under tre dagar.

– Det blev till slut 8 300. Det är helt okej, men tyvärr rår vi inte på vädret och tappade nog ett par tusen på grund av söndagens regn och blåst, konstaterar Engberg.

Melwin Lycke Holm jublar efter att ha klarat 2.07 i höjdhoppet. Det blev ytterligare två centimeter för supertalangen.
Melwin Lycke Holm jublar efter att ha klarat 2.07 i höjdhoppet. Det blev ytterligare två centimeter för supertalangen. Foto: Anders Wiklund/TT

Huvudnumret under SM-helgen var naturligtvis herrarnas diskus.

Strax innan Daniel och Ståhl och kompani äntrade ringen hade unge Melwin Lycke Holm hållit stor show och höjt sitt personliga rekord med fyra centimeter - och fått ett SM-brons som belöning.

Intresset kring världsettan Ståhl är stort och det visade sig under lördagseftermiddagen.

Det var dock in i det sista oklart om man skulle kasta från den ordinarie kastburen i västra kurvan eller den för SM beställda portabla, som placerats i den motsatta kurvan.

– Vi ville ge Daniel och hans diskuskollegor optimala förutsättningar och den bästa vinden. Vi snackade med Daniels tränare och till slut bestämdes det att det ändå kändes bäst att kasta från den gamla vanliga buren, den vid E18, säger Johan Engberg.

Och fortsätter:

– Beslutet togs mindre än en timme före första kastet. Nu blev det sidvind för diskusen, vind rakt söderifrån vilket är ovanligt på den här arenan. Men det bjöds ändå de bästa förutsättningar som Daniel Ståhl har haft på Tingvalla.

Ståhl lyckades redan på uppvärmningen få publiken i stämning genom att dra iväg ett uppvärmningskast kring 71-meterslinjen.

Detta skapade naturligtvis extra tryck.

I själva tävlingen öppnade han med två kast över 69 meter, där det andra mätte 69,23 - nytt banrekord. Längre än så nådde dock inte bjässen från huvudstaden den här gången.

– Ståhl kom hit och visade att han håller världsklass, säger Engberg.

SM i Karlstad bjöd på fyra mästerskapsrekord.

– Det är bra, riktigt bra. Det är ett kvitto på att det fortfarande går att göra resultat på den här gamla idrottsplatsen, säger Engberg.

IF Götas ess Henrik Larsson vann dubbelt i SM.
IF Götas ess Henrik Larsson vann dubbelt i SM. Foto: Pavel Koubek/TT

De som svarade för ett svenskt mästerskaps bästa resultat genom tiderna var Fanny Roos (kula), Angelica Bengtsson (stavhopp), Kalle Berglund (1500 meter) och hemmasonen Henrik Larsson (100 meter).

Just Larssons fina 10,26 är ett av hemmaklubbens utropstecken under mästerskapet, enligt Johan Engberg.

– Vi hade hoppats på sju till nio medaljer. Nu tappade vi två säkra genom att Maja Rogemyr och Minna Svärd inte kunde komma till start, så fem medaljer varav tre guld är klart godkänt.

Henrik Larsson höll för favorittrycket och vann både 100 och den dubbla distansen.

– Henrik imponerade stort, inte minst med tiden på 100 meter. Men det jag kanske kommer att minnas mest är Kaiza Karléns guld i damernas längd.

Kaiza Karlén, IF Göta, knockade konkurrenterna med sitt sista hopp.
Kaiza Karlén, IF Göta, knockade konkurrenterna med sitt sista hopp. Foto: Anders Wiklund/TT

Damernas längdhopp blev en gastkramning. Fyra hoppare befann sig inför den sista omgången inom ett spann av en decimeter. Göta-hoppen Erica Jarder och Kaiza Karlén var två av dessa, med den sistnämnda utanför pallen.

Men Karlén kraftsamlade och slog knock på konkurrenterna med ett hopp på 6,26 - vilket räckte till SM-guld - Kaizas första - med åtta centimeters marginal.

– Kaiza har den där förmågan att samla ihop sig, hon har gjort det förr. Riktigt starkt, säger Engberg.

När Göta-bossen nu sammanfattar det gångna veckoslutet är han klar över en sak:

– Min känsla är att vi gärna gör det här igen, och då på en ny arena.

Johan Engberg vill arrangera SM igen - på ny arena.
Johan Engberg vill arrangera SM igen - på ny arena. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Daniel StåhlFriidrottFriidrotts-SMHenrik LarssonJohan EngbergKaiza Karlén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.