Militärt museum invigs i Nors hembygdsgård

Publicerad:
"Uniformerna går som en röd tråd genom utställningen på Trossnäsmuseet", säger Janne Bondesson, ordförande i Nors hembygdsförening.

Med rekvisita från Brigadmuseet i Karlstad har Nors hembygdsförening skapat ett museum över Trossnäs läger.

– Vi vill visa den militära verksamheten i bygden genom tiderna, säger föreningens ordförande Janne Bondesson.

Tusentals ideella arbetstimmar har lagts ner för att förverkliga Trossnäsmuseet i Nors hembygdsgård.

Vid Trossnäs fält, 300 meter från hembygdsgården, har både Värmlands regemente och Värmlands fältjägarkår övat genom åren.

Många soldater

– Verksamhet pågick främst mellan 1832 till 1913, sedan var det mer sporadiskt. Under beredskapstiden användes fältet som förläggning för cirka 2 500 värnpliktiga. Från 1950-talet och framåt övade många "repgubbar" på Trossnäs, säger Janne Bondesson.

Som mest fanns cirka 100 byggnader på fältet. Många revs efter flytten till Karlstad 1913.

Dans borti vägen

I dag finns bara fem byggnader och två minnesstenar kvar på Trossnäs fält. En modell av området finns att beskåda i museet.

– Trossnäs innebar både jobb och festligheter för Norsbygden, speciellt vid midsommarfirandet, säger Janne Bondesson.

På Raskens tid

I ett av Norsbygdens soldattorp bodde Lars Johan Mell med frun Frida och dottern Hanna – trion finns gestaltad i utställningen, i tidstypisk klädsel.

8 september öppnar dörrarna till museet.

– Vi inviger med korum vid hembygdsgården och det bjuds bland annat på musikunderhållning av Värmlandssextetten, säger Janne Bondesson.

Artikeltaggar

FörsvaretKarlstadNyheterTrossnäsmuseet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare