Hoppa till huvudinnehållet

Dubbla SM-guld för Henrik Larsson

Publicerad:
Henrik Larsson, IF Göta, vann både 200 och 100 meter under SM i friidrott på Tingvalla. Foto: Lisa Olaison

Götas storsprinter Henrik Larsson följde upp fredagens SM-guld på 100 meter med ett nytt guld på 200 meter.

Hemmasonen Henrik Larsson vann komfortabelt 100 meter i fredags på tiden 10.26. 16 hundradelar långsammare än kvalgränsen för det stundande världsmästerskapet i Doha.

Under söndagen fick Larsson en ny chans att dels vinna ett till SM-guld men också en biljett till VM. Denna gång var det 200 meter som gällde och nu fick Larsson kämpa lite hårdare för guldet.

– Jag kände mig inte jättefräsch så det blev lite tuffare, säger Henrik Larsson.

Men det blev, precis som i fredags guld för Larsson.

Värmlänningen sprang över mållinjen på tiden 20.78, nytt personbästa.

– Det var okej, men säsongen har varit lång och man är lite sliten. Jag hade hoppats på lite bättre tidsmässigt. Jag har inte visat allt jag kan på 200, jag sprang förra helgen på 20.55 i lite för stark vind så jag hade hoppats på i alla fall 20.60 idag, säger Larsson.

Henrik Larsson med ännu ett starkt lopp.
Henrik Larsson med ännu ett starkt lopp. Foto: Lisa Olaison

Inget VM

Ett nytt personbästa blev det men inte tillräckligt fort för att kvalificera sig för VM. Tiden som krävdes för att kvalificera sig var 20.40. Larsson grämer sig inte allt för mycket över den missade VM-biljetten.

– Jag är nöjd med två guld, innan säsongen var VM ingen jättestor satsning utan U23 EM var målet. Jag är 20 år och detta är inte sista chansen för mig att vara med i ett VM, men det hade ju varit kul helt klart, säger Larsson.

Likt de flesta atleter var Henrik Larsson väldigt nöjd med publiken. Det märktes att hemmasonen fick ett extra stort stöd från Karlstadpubliken.

– Det är riktigt roligt, det brukar vara väldigt bra stöd för oss som representerar Göta på Karlstad GP och det var ingen skillnad nu under SM.

Drömmen om OS 2020

Detta var Karlstadssprinterns sista utetävling för i år men redan nu har han ett tydligt mål för nästa års utesäsong.

– Jag har siktet inställt på EM och sedan får vi se om jag också kan ta mig till OS, men det blir svårare.

I söndagens 200-meterslopp delade Larsson prispallen med Mölndal AIK:s Felix Svensson och Anders Pihlblad som representerar KFUM Örebro.

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.