Hoppa till huvudinnehållet

Attraversiamo när favoriterna galopperade

Publicerad:
Attraversiamo och Erik Adielsson efter vinsten i Svenskt Travderby.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Hemmahästen Campo Bahia var storfavorit till segern i Svenskt Travderby på Jägersro.

Men när både han och Inti Boko galopperade slog Svante Båth-tränade Attraversiamo till.

– Det blev ett annorlunda lopp men bra för vår del, sa kusken Erik Adielsson.

Innan kvalen till Svenskt Travderby var Attraversiamo förste utmanare till Campo Bahia, men eftersom han inte var som bäst då blev det i stället Inti Boko som tog över den rollen.

Inti Boko avgjorde spetsstriden på ett par steg men galopperade kort efter start och i den första kurvan blev det galopp för Campo Bahia.

Därmed ändrades förutsättningarna för loppet rejält och efter 500 meter kunde Erik Adielsson placera Attraversiamo i ledningen.

Varvet från mål kom Campo Bahia upp på utsidan, men det upplägget blev för tufft den här dagen. I stället var det Conrad Lugauers son Marc Elias som utmanade om segern och Ferrari Sisu var på nytt positiv som tvåa. I försöket besegrade han Attraversiamo, men nu blev ordningsföljden alltså den omvända.

– Jag vet hur svårt det är att vinna Svenskt Travderby och är otroligt glad och tacksam att jag fick göra det med den här hästen som ligger mig varmt om hjärtat. Han har alltid varit en ultratalang men han har inte varit på topp i sina tre senaste lopp. Det visar också vilken underbar häst det är som kan kriga sig till segern ändå. Som vi fick bestämma i ledningen tror jag att han hade gått undan lättare om han hade varit på topp, sa Adielsson.

Tappade fokus

Björn Goop om Inti Bokos galopp:

– Han tog ledningen direkt men sedan började han fundera på vart de andra hästarna var. Jag visade honom körspöet för att få honom fokuserad igen, men det gick inte utan han stannade till och rullade över i galopp.

Conrad Lugauer om att favoriten Campo Bahia galopperade:

– Det var inte ojuste utan det var en lite stressig tävlingssituation, det blev en temposänkning i den första kurvan och min häst är långstegad och han rullade över i galopp.

Stor dramatik

Även i Derbystoet blev det många galopper och stor dramatik. Staro Miami galopperade direkt i starten och Activated med Carl Johan Jepson i sulkyn gjorde det på väg mot ledningen kort efteråt.

Därmed kunde Aleppo Pine med lite tur behålla ledningen från innerspåret, men dramatiken var långt ifrån över. Conrads Rödluva var snabbt framme i dödens och på den sista långsidan attackerade Racing Brodda från fjärde par utvändigt.

In på upploppet galopperade Aleppo Pine i ett klart försprång och Racing Brodda ordnade sin tränare Mattias Djuses största seger när hon spurtade till seger med Rikard N Skoglund.

Rikard N Skoglund, Racing Brodda och Mattias Djuse.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

– Det var oerhört skönt att vi fick vinna ett stort lopp för vi har haft ett bra år men inte fått sätta pricken över i:et, men nu fick vi ta hem den där pokalen som vi alla har längtat efter. Hon är grymt bra men ofta fått göra grovjobbet och kanske inte fått det rätta erkännandet, sa Skoglund.

Aleppo Pines kusk Kenneth Haugstad om upploppsgaloppen.

– Jag ryckte tussarna 250 kvar och kort efteråt galopperade hon. Det är svårt att säga om det var segern som rök eller inte, Racing Brodda kom fort där ute och man vill inte åka dit utan att rycka grejerna...

Stall Goop hade med tre hästar i loppet: Zeta Kronos blev fyra, Valetta femma och Fanny Chenal sexa.

I K.G.Bertmarks Minneslopp blev det en lätt seger för Porthos Race efter att Mats Holmstedt tagit ett initiativ och kört till ledningen mitt i loppet. Per Anders Thuresson hade kvalat in till finalen, men hans häst Seven Cru var inte alls bra för dagen och kom sist i mål.

Mats Holmstedt efter sin storseger.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Björn Goop och Carl Johan Jepson vann varsitt V75-lopp.

Den fjärde avdelningen kördes i ett hårt tempo och efter ett lopp i kön kunde Goop spurta till seger med Papidoux, som tränas av Nicklas Westerholm.

Jepson avslutade omgången med att vinna ett långlopp med urstarke Vincent As före Reckless.

Artikeltaggar

Björn GoopCarl Johan JepsonErik AdielssonJägersroTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.