Det är en spännande kulturhöst i Säffle i antågande, med bland annat redan utsålda Chess och Sven-Ingvars "smygpremiär" på turnén. Lena Ingels, ny verksamhetsledare för Medborgarhuset, Sagabiografen och Kulturskolan, är efter två veckor på jobbet överväldigad av Säffles kulturdriv.
– Man kommer långt med lekfull attityd.
Kultur är något som Lena Ingels har ägnat hela yrkeslivet åt. I ungdomen flyttade hon från barndomshemmet på Hammarö för att studera på Musikhögskolan i Stockholm.
Scenliv
Hon är i grunden sångpedagog och har arbetat som sångerska i många år, framför allt inom den klassiska genren.
– Jag hade huvudrollen i Läderlappen när Värmlandsoperan satte upp den 1995. Sen har jag också varit i ensemblen i flera musikaler, bland annat Kristina från Duvemåla och Chess – så det var ju väldigt roligt att höra att den sätts upp här nu.
Kärleken till musiken har aldrig bleknat, men efter många år började Lena tröttna på vad yrkeslivet på scenen innebar.
– Jag började längta efter en tillvaro där man inte bara jobbade kvällar och helger, utan var mer i fas med den stora majoriteten av människor.
Organisatör
I stället kom hon att arbeta som musikkoordinator på Nacka musikklasser. Hon ansvarade för allt från antagning och ekonomi till konsertverksamhet och varumärket.
– Mycket handlade om att engagera och entusiasmera föräldrar och bygga nätverk för alla som brann för barnen och deras kreativitet. Man hittar så mycket kraft när man har gemensamma mål.
Det är ledstjärnor hon kommer att ta med sig även till Kulturskolan i Säffle.
– Det ska vara ett sätt för barn att få vara kreativa på ett kravlöst sätt. Att lära sig nya saker inom det kreativa öppnar nya världar och möjliggör det man tidigare inte visste om.
Vidga vyer
Att prova nya saker är något som ofta kommer lättare till barn än vuxna. Till och med i något så brett och överskridande som kultur är det lätt att fastna i gamla hjulspår. Lenas målsättning är att alla Säfflebor ska besöka Medborgarhuset minst två gånger per år – och då gärna uppleva något nytt.
– Under hösten har vi bland annat digitalmässa och afternoon tea, det känns superroligt. På Sagabiografen har vi till exempel stickbio och liveopera. Ta chansen att prova, det är ju så nära!
För barnens del är förhoppningarna ännu större.
– Jag vill att alla barn ska få vara med, att alla ska få uppleva det. Att man satsar på riktigt ljud och riktigt ljus till deras framträdanden, så att de känner att det lönar sig när de vågar satsa. Jag vill att de ska känna "yes"!.
Grep tag
Tjänsten hittade Lena när hon på måfå ville kolla vilka lediga tjänster som fanns inom kultursektorn för närvarande. Hon sökte på musik, scen och Sverige – och upp kom anställningen som verksamhetschef på Medborgarhuset i Säffle.
– Det var något som grep tag i mig då, att det var "hemma" i Värmland. Och Medborgarhuset är ju känt för sina fantastiska arrangemang, med både bredd och spets.
Antar utmaningar
Det nya jobbet innebar en stor förändring i livet, men Lena var entusiastisk och redo.
– Många sa att "hur vågar du?", men omställningen känns inte lika stor som när jag arbetade på Värmlandsoperan.
Då var hon höggravid med sitt första barn, med beräknad förlossning en månad innan repetitionerna skulle börja. Lena anställde en barnflicka och ammade sonen på nätterna, åkte hem på rasterna för att amma igen och spelade föreställning på kvällarna.
– Det var lite hysteriskt, men jag ville ju verkligen ha jobbet. Då såg jag till att lösa det. Man får kliva utanför sin trygghetszon ibland.
Närheten och lugnet i Säffle är något som hon uppskattar mycket, och som är en kulturkrock mot Stockholmslivet.
– Det är ju sagolikt vackert här! Första dagen skickade jag bilder till mina gamla kollegor på min väg till jobbet. Att man faktiskt kan gå till jobbet, och inte trängas på tunnelbana. Eller bo 50 meter från arbetsplatsen. Det finns ju inte i Stockholm!
"Fantastisk möjlighet"
De tre benen Medborgarhuset, Kulturskolan och Sagabiografen innebär mycket att stå i och att lära sig, men de tre enheterna får också lite draghjälp av varandra.
– Det är ett bautajobb och mycket att sätta sig in i, såklart. Men det är en fantastisk möjlighet att göra bra saker för Säffle. Jag älskar att vara med om att bygga känsla och stolthet över någonting.
Fantasin och initiativförmågan som finns i Säffles kulturliv har redan slagit henne som något unikt.
– Det finns fantastiska möjligheter till nya evenemang. Lekfullheten är stor här, och det behöver inte vara så märkvärdigt. Det finns en omsorg om att vi tillsammans ska må bra och ta hand om vår stad. Man kommer långt med lekfull attityd till kultur och ett öppet sinne.
Om det är småortens styrka, vad finns i stället för utmaningar?
– Det är klart att det finns utmaningar, men än så länge kan jag inte säga att jag har mött dem. Det återstår att se, men det finns så många mycket goda krafter och vilja här att jag känner mycket tro på att saker ska gå bra.
Lyssnar och lär
Vilka projekt hon själv kommer att driva framöver är också en fråga för den nära framtiden.
– Just nu måste jag bara lyssna på all personal och lära mig av deras erfarenheter. Jag har så stor respekt för alla som varit här i 25 år, samtidigt som verksamheten också alltid får en kick av nya medarbetare. Vi har bland annat en ny trumlärare och en ny fiollärare på Kulturskolan i höst.
Kickar och kraft
Att arbeta för och med kultur är något som sällan kommer att sluta fascinera henne.
– Kultur för oss samman men det förhöjer också våra liv och ger det kraft, hur flummigt det kanske än låter. Det är så otroligt mäktigt när någonting på scenen påverkar blodomloppet i hela publiken och håret reser sig på armarna. Människan måste få känna ett "wow!".