Hoppa till huvudinnehållet

Hembygdsforskaren Erling Hedin fyller 80 år

Publicerad:
Erling Hedin på Ekshärads kyrkogård. Foto: Pia Holmström

Bilmekaniker, FN-soldat och kyrkvaktmästare är bara några av alla titlar som Erling Hedin kunnat titulera sig med genom åren. Men den titel som han är mest stolt över är ändå Ekshäring. Släkt- och hembygdsforskaren Erling Hedin vet allt om Ekshärad och Ekshäringarna. Fortfarande gör han guidade kyrkogårdsvandringar och håller föredrag.

Erling Hedin bor i ett trivsamt rött hus mitt emot Ekshärads kyrkogård som var hans arbetsplats under hans många år som kyrkvaktmästare. Från sitt köksfönster kan han se sin fru Margarethas gravsten.

– När hon gick bort i ALS 2013 skrev jag en bok om hennes liv, säger han.

Efter att Erlings fru Margaretha gick bort skrev han en bok om hennes liv.
Efter att Erlings fru Margaretha gick bort skrev han en bok om hennes liv. Foto: Pia Holmström

När hustrun gick bort var sorgen och saknaden stor. Att skriva en bok om hennes liv blev en del i sorgearbetet. Tanken på att det skulle komma in någon ny kvinna i hans liv fanns inte.

Ända tills han fick ett telefonsamtal ett par år senare som förändrade allt.

FN-soldat

När Erling Hedin var 19 år började han sin tjänstgöring som FN-soldat i Gaza och Sharm el Sheikh i Egypten. Det var äventyret som lockade.

Erling Hedin som FN-soldat.
Erling Hedin som FN-soldat. Foto: Pia Holmström

Erfarenheten därifrån är dubbel, dels fick kan vara med om oförglömliga upplevelser och dels har han smärtsamma minnen.

– Jag var med om mycket hemskt. Det är saker som jag inte vill prata om, säger han.

Det han kan nämna är en ökenvandring där de såg många döda kroppar som varit begravda under sanden. En storm hade fört bort sanden och avslöjat vad som dolde sig inunder.

Flera svenska FN-soldater kom hem med hemska erfarenheter.

– Det fanns ingenstans där man tog hand om oss där vi kunde bearbeta våra erfarenheter. Det fanns en del som fick psykiska men efter sin FN-tjänstgöring, berättar Erling.

Under sina lediga dagar som FN-soldat i Gaza och Sharm el Sheikh passade Erling på att göra utflykter. Här besöker han Kairo och  pyramiderna.
Under sina lediga dagar som FN-soldat i Gaza och Sharm el Sheikh passade Erling på att göra utflykter. Här besöker han Kairo och pyramiderna. Foto: Pia Holmström

Han avslutade sin FN-tjänstgöring 1961 när han var 22 år. När han kom hem till Ekshärad fanns det många nära och kära som väntade på honom.

– Jag fick väldigt mycket uppmärksamhet när jag kom hem, också för att jag var så brunbränd. Det var ända upp till 55 grader varmt där jag hade varit, säger han.

Två kärlekar

Erling lockades även med på många festligheter och danser runt om i bygden. Snart var det en speciell person som fångade hans intresse.

– Jag träffade en Ransätersflicka som hette Kerstin och vi var tillsammans. Det var en väldigt fin och trevlig flicka. Men så berättade jag att jag sökt till Främlingslegionen och till FN-tjänstgöring i Kongo. Det tyckte hon inte om. Så då beslöt vi gemensamt att gå skilda vägar, berättar han.

Men det blev ingen mer FN-tjänstgöring för Erling. Inte heller gick han med i Främlingslegionen. Istället träffade han sin blivande fru Margaretha. Tillsammans med henne fick han sonen Pär som idag är 55 år.

Erling Hedin med sin memoarbok "Tiden stod aldrig still".
Erling Hedin med sin memoarbok "Tiden stod aldrig still". Foto: Pia Holmström

Erling har jobbat som bilmekaniker med egen verkstad. Han har också varit kyrkvärd och kyrkvaktmästare. Han har också varit politiker inom Centerpartiet och varit aktiv i Lions.

På fritiden har han ägnat sig åt hembygdsforskning och har gjort många uppteckningar och inspelade intervjuer av Ekshäradsbor.

Erling  har också skrivit klart flera häften om kända Ekshäradsprofiler som han planerar att sätta samman till en bok.
Erling har också skrivit klart flera häften om kända Ekshäradsprofiler som han planerar att sätta samman till en bok. Foto: Pia Holmström

Som författare har han skrivit 11 böcker, däribland "De blå baskrarna från Ekshärad" (2006 ), "Folket vid älven" (2003) och memoarboken "Tiden stod aldrig still" (2008). Dessutom har han skrivit flera böcker som ännu inte är utgivna, bland annat boken "Med vapen i hand" som handlar om hans tid i FN:s tjänst och en bok om Ekshärads hemvärn från 1940 -2008.

Föreläsare, fotograf och studiecirkelledare finns också på hans CV.

Oväntat samtal

Han är också numismatiker av rang och vet allt om gamla mynt. Telefonsamtalet som förändrade hans liv har att göra med denna kunskap. Kvinnan i luren var Ransätersflickan Kerstin som han skildes ifrån för över 50 år sedan.

– Hennes man hade gått bort och hon hade hittat gamla mynt efter honom som hon undrade värdet på. Hon hade sett att jag hade föredrag om mynt och ringt till min syster och frågat om hon kunde ringa mig. "Det kan du, han biter dig väl inte i alla fall," sa min syster.

Särbo

Erling och Kerstin fann varandra på nytt och har fortsatt där de slutade.

– Vi har samma humor, det är det viktigaste. Vi skrattar och har roligt. Så nu är jag i Ransäter halva tiden. Våra barn och barnbarn accepterar detta också, säger han lyckligt.

Den 31 augusti fyller han 80 år. Födelsedagen kommer han att fira på hemlig ort.

Erling kommer att fira sin födelsedag på hemlig ort.
Erling kommer att fira sin födelsedag på hemlig ort. Foto: Pia Holmström
Hur har han hunnit, hävdatecknare Hedin?

Artikeltaggar

EkshäradErling HedinFamiljRansäter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.