Hoppa till huvudinnehållet

Hammarösamverkan: "Barnen kommer stortrivas"

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på Insändare "Tänk om - barn kan inte säga upp sig"

Kära ”Förskollärare inom Hammarö kommun”, det är verkligen beklagligt att du inte tidigare blivit informerad om hur väl genomarbetat förslaget till nya förskolor på Hammarö är, och hur tydligt barnperspektivet har stått i centrum för det arbetet.

Nyckelorden i processen är "Dela" och "Delaktighet". Personal på förskolorna har involverats på cirka 20 träffar för att skapa så bra lösningar som möjligt för både barn och personal. Därtill möten med chefsgrupp och fack. En sådan delaktighet är inte alls självklar men något vi valt att ha som arbetsmodell.

Hammarösamverkan slår tillbaka och är övertygade om att planerade förskolor blir bra.
Hammarösamverkan slår tillbaka och är övertygade om att planerade förskolor blir bra. Foto: Lisa Olaison

Det förslag till förskola som insändaren missuppfattat så beklagligt, är framtagen med "Dela" som nyckelord. Det utgår från det enskilda barnet i den lilla gruppen, den lilla gruppen i förskolan och den lilla förskolan i den stora byggnaden. Tryggheten i den lilla gruppen värnas både inomhus och i utemiljön. Förslaget idag består av tre förskolor med 4 avdelningar som möts i en gemensam del som innehåller kök och eget matrum för varje del. Några stora, hemska matsalar som insändaren påstår är inte alls planerade. Så om man inte väljer att misstolka förslaget så är detta faktiskt tre stycken fyraavdelnings förskolor som ligger väldigt nära varandra. Även utemiljön planeras med egna gårdar i anslutning till sin förskola. Det är möjligt att föräldrar och barn från olika förskolor kommer parkera på samma parkering eller i samma cykelställ, men mer sammanblandning än så är det inte designat för och knappast en miljö där föräldrar kommer börja slåss vilket din insändare onyanserat påstår.

En byggnad istället för tre har avgörande betydelse för både produktionskostnad och drift, det gäller även för valet att bygga i två plan. Även SKL:s pågående upphandling av förskolor omfattar två-plans förskolor med upp till 12 avdelningar.

Måste vi bygga förskolor? Ja, absolut!

Vi har 15 avdelningar idag i dyra modullösningar eller tillfälliga lokaler och en stor inflyttning. Vi har ärvt en kris vi måste bygga oss ur. Alla behöver dock förstå att förskolornas slutliga utformning inte är politiskt behandlad än. Hela denna diskussion baseras på det förslag som projektgruppen presenterat för styrgruppen och för verksamheten. Det finns ännu inte kalkyler som vi har kunnat ta ställning till.

Placeringarna har valts med omsorg för att ligga i anslutning till kollektivtrafik. Det ska vara möjligt att gå, cykla eller ta bil till förskolan för att sedan fortsätta med buss till arbetet. Allt vi gör och bygger syftar till att Hammarö ska bli en ännu bättre kommun att bo och leva i. Vi tror att både barn och personal kommer att stortrivas på våra nya förskolor.

För Hammarösamverkan Bosse Henriksson (M) Peter Johansson (L) Mattias Joelsson (KD) Margareta Ivarsson (C) Jens Meyer och Britt Bagge (MP)

Artikeltaggar

FörskolorHammaröHammarösamverkanInsändare