• idag
  14 juli
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.8 mm
 • onsdag
  15 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.1 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bubbel från Byrån: Osvenskt hos Moderaterna

Signerat
PUBLICERAD:
När klottersanerarna i Rågsved utanför Stockholm nyligen misstog en muralmålning för klotter höll hela konstverket på att saneras bort, skriver Byrån.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Svensken vill inte ha dålig stämning. En som inte lyssnade på det var Lars Trägårdh, professor och tillika paneldeltagare på tillställningen, skriver Byrån.

Vad är svenskt? Enligt ett exempel som gavs på Moderaternas seminarium (26/8) om invandring kan det vara att hålla tyst på bussen, även när någon inte uppför sig. Svensken vill inte ha dålig stämning. En som inte lyssnade på det var Lars Trägårdh, professor och tillika paneldeltagare på tillställningen.

Med sju minuter kvar får han för första gången ordet. Då talar han irriterat om för moderatorn Alice Teodorescu Måwe att om hon varit en av hans doktorander skulle det ha blivit lågt betyg. Att låta andra prata länge är respektlöst. Lyckligtvis var publiken svensk. Trägårdh fick flera ovanliga applåder och snart sken han som en sol. Skönt att det inte blev dålig stämning.

Normbrytande sanering

Den moderna konsten kräver ibland ett tränat öga för att bli upptäckt. När klottersanerarna i Rågsved utanför Stockholm nyligen misstog en muralmålning för klotter höll hela konstverket på att saneras bort. Samma sak har tidigare skett i Luleå.

Vissa skulle dock kalla de utskällda sanerarnas misstag för en välbehövlig dos konst-anarki. När graffitikonstnärerna blir utsmyckare och klottersanerarna vandaler. Efter lite tid som oönskat inslag kanske även klottersanering blir en egen konstform.

(S)kott i foten

Inrikesministerns politiskt sakkunnige Oskar Magnusson beklagade sig nyligen på mikrobloggen Twitter: ”Skjutvapenvåldet eskalerar. Samtidigt vill oppositionen tvinga igenom liberaliseringar av vapenlagstiftningen.” Det är en intressant jämförelse, för att uttrycka det milt.

S-tjänstemannen vänder sig mot att en majoritet i riksdagen bland annat vill stoppa regeringens överimplementering av vapendirektivet, något som berör laglydiga jägare och sportskyttar. Menar karln att dessa ligger bakom skjutningarna i betongdjungeln? Nej, så kan det inte vara. Byrån gissar att det snarare handlar om ett missförstånd kring Magnussons tjänstetitel. Han är kort och gott politiskt okunnig i sak och inget annat.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.