• idag
  30 sep
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Facket slår tillbaka: "Vill hitta långsiktig lösning"

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Svar till "konsten att leva på andra"

Vill börja med att beklaga att det fortfarande råder oklarheter om vem och vad fackföreningar är till för. Men vi tar det igen så att alla inblandade är på samma våglängd om vilka uppgifter fackföreningar och arbetsgivare har.

Fackföreningar, i det här fallet Vårdförbundet och Kommunal, har som uppgift att arbeta som en skyddsorganisation för att deras medlemmar ska ha en god och säker arbetsmiljö som gör att de undviker olycksfall och sjukdom när de arbetar och kan bedriva en patientsäker vård.

Arbetsgivaren, i det här fallet Region Värmland har ansvar för att medarbetarna har en bra arbetsmiljö och att patienter som söker vård får den bästa vård som är möjligt.

Arbetsmiljöverket är en myndighet som har regeringens och riksdagens uppdrag att se till att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. Klart som korvspad?

Insändarskribenten har rätt i att en del av de skattepengar som vi betalar går till Arbetsmiljöverkets anställda. Det stämmer även att fackliga förtroendevalda som är anställda inom regionen avlönas av skattemedel. Det är en del av den modell vi har i Sverige idag som jag tycker vi borde vara stolta och värna om.

Insändarskribenten låter hävda att vi går omkring som "nöjda katter" och det låter jag stå för hen, men jag har inte fått till mig den beskrivningen tidigare. Vi behöver inte motivera vår existens, det sköter arbetsgivaren åt oss. Om arbetsgivare skötte sig oklanderligt skulle vi som facklig organisation kanske dö ut men jag vågar påstå att vi jobbar mer än någonsin och då får man dra sin egen slutsats.

Sommaren 2019 är snart över, Vårdförbundet vill ta lärdom av de problem som varit inom vården i sommar och hitta lösningar för framtiden.
Foto: Jennie Sundberg

Sommaren 2019 sjunger på sista versen, men ska vi verkligen bara låta den arkiveras i minnet och inte lära oss något av den? Väldigt länge har sjukvården levt efter devisen "beprövad erfarenhet" som något positivt. Låt oss nu lära av den gångna sommaren för att skapa bättre somrar i framtiden. Det är just därför vi behöver sammanställa, analysera och mötas för att skapa något bättre. Och det kommer att skapa en bättre vård för värmlänningar i framtiden.

Vi i Vårdförbundet letar ingen syndabock eller önskan om att revidera något dokument som inte läses, vi vill ha en långsiktig och hållbar lösning så att personal inom Region Värmland mår bra och kan ta hand om de patienter som behöver vård.

Slutligen så kan jag konstatera att det är återigen ett tydligt arbetsgivarperspektiv i insändaren, och det finns information i insändaren som man behöver vara ganska insatt i Regionens arbete för att veta. Insändarskribenten är välkommen att höra av sig till oss i Vårdförbundet om hen vill diskutera istället för att skriva insändare.

Tomas Olsson

Styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.