Hoppa till huvudinnehållet

Tre dagars dansfestival: "Man möter mycket glädje, många känslor"

Publicerad:
Jamal Jacksons danskompani från USA är en av deltagarna vid årets Abundance. Foto: Jamal Jackson

Nu intar den internationella dansfestivalen Abundance för sjätte gången Karlstad centrum och i fokus står upplevelse och mångfald.

Det bjuds på dans från Elfenbenskusten, klassisk balett från Italien och modern dans från Israel, England och USA. Hela 80 dansare gästar Värmland med start på torsdag.

I en gammal indiansägen sägs det att alla människor bär på två vargar inom sig. Dessa vargar kämpar ständigt emot varandra – den ene är god, den andre ond. Vilken vinner då? Jo, den människan förser med kraft och energi, den hon matar.

Den här fabeln ligger till grund för invigningsföreställningen av årets danshändelse i Värmland – den tre dagar långa internationella dansfestivalen Abundance. Föreställningen heter "I love myself, do you?" och berör ämnen som skönhet, identitet och självkänsla.

– Det finns ett spännande berättande i dansen som konstform, säger Kina Strandberg på Region Värmland som är projektledare för festivalen.

Foto: KNI PICTURES

Arbetet med utbud och arrangemang har pågått under en längre tid. I ett första skede kontaktas danskompanier och olika forum över hela världen där dansare samlas som alla uppmanas att söka till festivalen. Flera hundra aspirerande dansprojekt har sedan destillerats till nära nog 70 programpunkter på Abundance 2019. Föreställningar, föreläsningar och workshops.

– Urvalsprocessen är omfattande. Den sker i en grupp där olika inriktningar inom dansen finns representerade. Mina ögon fanns också med för att måna om mångfalden och ett övergripande perspektiv, fortsätter Kina Strandberg.

Gruppen har gått igenom timmar av filmmaterial från hela världen. Nu bjuds 80 dansare från 18 danskompanier verksamma i 13 länder in till Värmland.

– Vi har sett allt från introvert dans i mörk klubbmiljö till skir klassisk balett. Hela spektrat har funnits med.

"Torget böljar"

Abundance började som ett utbyte mellan Sverige och Columbia 2004. Då handlade det enbart om modern dans, men i dag är utbudet ett annat. Festivalen, som arrangeras vart tredje år, har en ambition att visa upp en väldigt varierad konstform.

– För varje upplaga har festivalen vuxit. Den ska vara tillgänglig för en stor publik, både vad gäller de dansstilar som är med och att dansen ska vara väldigt synlig i stan.

Lejonparten av programpunkterna kommer att ta plats i ett stort tält på Stora torget men också under bar himmel i ett stråk från Soltorget till museiparken.

– Vi håller med viss spänning koll på väderleksrapporterna, skrattar Kina Strandberg men hon verkar alls inte orolig för att regn och rusk ska skrämma bort publiken.

– Många av dansföreställningarna är platsspecifika. De är alltså skapade just för att passa den plats de ska framföras på. Föreställningen "I love myself, do you?" är ett exempel. De har fått mått på Soltorget och vet hur det ligger i förhållande till andra platser och gator. De har en stor guldkjol som kommer att täcka hela torget. Torget kommer att bölja!

Några av föreställningarna skapas också på plats, utifrån vilka förutsättningar som råder just den dagen, vid den tiden. Konstnärerna bygger dansen genom att ta in sin omgivning.

– Det är ett bra exempel på vad Abundance ska vara – något som dyker upp i centrala stan, folk får möta spännande dans mitt i lunchrusningen.

– Man möter mycket glädje, många känslor. Jag blir berörd. Får feeling, säger Kina Strandberg apropå dansens dragningskraft.

Lerins lärlingar medverkar

En av dansföreställningarna som Kina Strandberg vill lyfta fram är den norska "Bouncing Narratives" som också är platsspecifik. Den kommer att köras på Stora torget och "scenen" består av en container där man byggt en studsmatta på ett genomskinligt tak. Åskådaren kan uppleva dansen både genom att se den underifrån, alltså inuti containern, och utifrån.

– Den koreografen, Roza Moshtaghi, forskar inom dans och i det här konstverket fokuserar hon på trauma och traumabearbetning.

Den amerikanske dansaren Jamal Jackson kommer till Abundance för andra gången. I år anländer han en vecka tidigare för att hålla workshops med ungdomar i Hagfors, Torsby och Karlstad. Det finns också värmländska inslag med Linn Eriksson och Ia Pettersson och samisk kultur genom visningen av filmen "Sajvva, The Other World" med dans av koreografen Ola Stinnerbom.

– Ett annat samarbete med Värmlandsanknytning görs med Mosaikteatern från Stockholm. De som medverkar där har funktionsvariationer, bland annat Downs syndrom, och de gör en workshop tillsammans med Lars Lerins lärlingar och en föreställning på Stora torget på fredagen.

En av ambitionerna med Abundance är enligt Kina Strandberg att motivera och inspirera dansare som finns i Värmland.

– Vi vill visa att man kan livnära sig som professionell dansare. Det är också ett sätt för de dansare som redan jobbar i Värmland att delta i workshops som är utvecklande. Det finns workshops både för nybörjare och för de som är på masters-nivå. Värmland ska vara ett danslän som det finns en framtid i. Både för yrkesvana och unga talanger. Abundance tar dans från hela världen till Värmland.

Abundance 2019 drar igång på torsdag den 5 september och pågår till och med lördag. För program se abundance2019.se.

Kina Strandberg
Kina Strandberg Foto: Petter Filmare

Artikeltaggar

DansElfenbenskustenFestivalerHagforsItalienKarlstadMuseiparkenMusikNöje/KulturRegion VärmlandSoltorgetStora torgetTorsbyUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.