Hoppa till huvudinnehållet

Stor satsning på spelutvecklare

Publicerad:

Dataspelsbranschen växer så det knakar, men det är brist på duktiga spelutvecklare. Nu startar Great Journey vid Innovation Park, Karlstad, Futuregames och Molkom Folkhögskola en helt ny utbildning till spelutvecklare. Nära nog samtidigt startar UF Värmland ett 15-tal team vid gymnasieskolorna för att få fram fler spelutvecklare.

– Det här innebär att vi om ett-två år kan ha flera hundra nya spelutvecklare placerade i studios i Karlstad och andra delar av Värmland, säger Patrick Standfast, kreativ chef i Innovation Park.

Lars Wingefors, vd och huvudägare i spelbolaget THQ Nordic, har länge sagt att han vill se en utveckling med fler spelstudios i Värmland, men för att detta skall bli möjlighet måste utbildningen ta fart.

– I dag finns det ett fåtal spelstudios i Värmland och det finns självfallet plats för många fler, säger Patrick Standfast.

Intresset för att utbilda sig till spelutvecklare växer och om några år har vi flera hundra nya spelutvecklare i Värmland som samverkar och bygger studios, säger Patrick Standfast, Great Journey, Innovation Park samt Björn Toreld, projektledare i UF Värmland.
Intresset för att utbilda sig till spelutvecklare växer och om några år har vi flera hundra nya spelutvecklare i Värmland som samverkar och bygger studios, säger Patrick Standfast, Great Journey, Innovation Park samt Björn Toreld, projektledare i UF Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

Stort intresse

Ung Företagsamhet samarbetar med Mirage Studio och THQ Nordic kring teambildningen.

– Intresset är stort. De flesta teamen bildas i gymnasieskolorna i Karlstad, men vi kommer också att bygga team vid andra gymnasieskolor, bland annat i Säffle, säger Björn Toreld, projektledare i Ung Företagsamhet.

Ungdomarna, som nu visar stort intresse för utbildningen till spelutvecklare, har redan i barnaåren spelat dataspel.

– Många av dem berättar om detta när de söker sig till utbildningen. Ofta har alla i familjen spelat dataspel, En och annan av ungdomarna har också försökt sig på att själv bygga nya dataspel, men vi tror att det blir bättre om man jobbar i team, säger Patrick Standfast.

Faktum är att anställda inom IT-sektorn i Karlstad på kvällstid besöker The Great Journey och ägnar tid och kraft åt dataspelande och spelutveckling. Det handlar om alla åldrar från 18 år och kanske upp till 75 år. Detta visar vilken intresse det finns kring dataspelandet.

Dataspelandet växer i snabb takt. De som i dag utbildar sig till spelutvecklare började redan i tidig ålder med dataspelande.
Dataspelandet växer i snabb takt. De som i dag utbildar sig till spelutvecklare började redan i tidig ålder med dataspelande. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nya karaktärer

Det kommer fram nya karaktärer som lockar till dataspelande.

– Det skulle inte förvåna mig om björnen Baloo, som var med på åtta millimetersfilm på 1980-talet, snart kommer som ett dataspel. Mycket på marknaden dammas av och blir dataspel.

Utvecklingen för branschen i Sverige talar sitt tydliga språk. Enligt dataspelsbranschen har över 1 000 nya jobb skapats bara det senaste året. Branschen har snart passerat elexporten och exporten av lastbilar, hävdar Patrick Standfast,

– Man kan säga att branschen geografiskt sett är fokuserad till ett antal områden i Sverige, främst Stockholm. Skövde har också lyckats bra med utbildning och byggandet av studios. Nu hoppas vi att Värmland blir den tredje största regionen när det gäller att bygga och utveckla studios.

Dataspelande orsakar i bland konflikter mellan barn och föräldrar.  Det gäller att skapa balans mellan skolarbete och dataspelande.
Dataspelande orsakar i bland konflikter mellan barn och föräldrar. Det gäller att skapa balans mellan skolarbete och dataspelande. Foto: Patrick Sörquist / SvD / TT

Anställningsbara

Både Patrick Standfast och Björn Toreld hävdar att de som utbildar sig till spelutvecklare är anställningsbara till många andra typer av jobb, programmerare är ett exempel.

– Utbildningen till indiespelutvecklare antyder just independent, det vill säga självständig och per definition nyföretagande och startups.

Artikeltaggar

EkonomiInnovation parkKarlstadPatrick StandfastTHQ Nordic

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.