• idag
  17 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelrecension: Control

Spel
PUBLICERAD:

Control

Windows/PS4/Xbox One
Remedy
Åldersmärkning: 18

Finska spelutvecklarna i Remedy är väldigt bra på stilsäkra genreuppvisningar. Max Payne var så mycket noir att det nästan svartnade för ögonen när man spelade, och Alan Wake var mer Stephen King än Stephen King själv. De är skickliga stilister, helt enkelt. Samtidigt har de alltid ett lager av metakommentarer som dekonstruerar genrerna de så uppenbart älskar. Inte minst Alan Wakes i grund och botten rätt typiska skräckhistoria höjer sig flera snäpp tack vare sättet Remedy så medvetet väver in ett metaperspektiv i narrativet.

I deras nya spel, Control, bjuds vi på en slags mysterielåda att leka i. I rollen som Jessie anländer du till en gammal, mystisk regeringsbyggnad. Jessie är på jakt efter något, men exakt vad är höljt i dunkel. Som allt annat. I grund och botten är berättelsen i Control ganska rättfram. En mystisk myndighet undersöker paranormala fenomen, men nu har deras högkvarter invaderats av en illvillig kraft från en annan dimension.

Så fort du kliver in i byggnaden blir det uppenbart att något är fel – en känsla som förstärks när både människor och föremål börjar bete sig bisarrt. Kontorsmaterial som talar med dig, disketter som ger dig superkrafter och en finsk vaktmästare som tycks veta exakt vad som pågår, men vägrar tala klarspråk (däremot svär han gärna och ofta på finska).

Control är framför allt ett actionspel där du slåss mot de här mystiska krafterna genom att själv skaffa dig övernaturliga förmågor. Först och främst har du ett märkligt vapen som kan byta skepnad, och med tiden lär du dig också telekinesi så att du kan kasta häftapparater och muggar i skallen på fienderna. Riktigt bra blir det när du lär dig flyga, och du slipper vara begränsad till golvet – där du är ganska utsatt och klumpig.

Narrativet är ganska stelbent, förvånande nog. Jessie är inte särskilt intressant, och intrigen om hennes sökande engagerar mig inte nämnvärt. Control handlar inte om människor, dock. Det handlar om övernaturliga krafter och en byggnad full av mysterier. Och på den fronten levererar det.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.