Hoppa till huvudinnehållet

Skoog ska nå VM – med hjälp av Erika Kinsey

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Erika Kinsey och Sofie Skoog gör upp om guldet.
Erika Kinsey och Sofie Skoog gör upp om guldet. Foto: Jonas Griberg

SM på hemmaplan blir Sofie Skoogs sista chans att nå VM i Doha. Då hoppas värmländskan att konkurrenten Erika Kinsey kan sporra henne till högre höjder.

– Jag har inte gett upp drömmen om VM, säger Skoog.

Kompisar till vardags. Men på tävlingsbanan är Sofie Skoog och Erika Kinsey rivaler. På SM blir det en kamp mellan den regerande mästarinnan från Värmland och en av världens just nu bästa höjdhoppare. Duon gjorde sitt första VM ihop 2015 i Peking och har följts åt genom alla internationella mästerskap sedan dess.

Den trenden vill Sofie Skoog inte bryta – därför hoppas hon att den form som Erika Kinsey har visat upp ska smitta av sig.

– Jag vet om att det kommer bli tufft att ta guld, det kommer säkert krävas ett hopp över 1.90. Jag behöver komma upp på höga höjder och med lite hjälp av Erika så kanske jag kan nå dit.

Vad har Erika betytt för din karriär?

– Eftersom vi har hoppat mycket tillsammans så är det sjukt inspirerande att se hur vi båda har varit i kalasform och samtidigt haft skitdagar tillsammans. Vi har alltid funnits där för varandra.

VM-kvalgränsen är satt till 1.94 och sista dagen att kvala in är 6 september. Skoog har ett säsongsbästa utomhus på 1,88 men troligen kommer det räcka med 1,92 för en biljett till Qatar.

– Rent teoretiskt har jag fler chanser men jag ser detta som sista stora chansen just för att det kommer vara mycket publik och bra motstånd. Det vore häftigt att greja platsen på min hemmaplan.

Kinsey hoppas på sällskap

Erika Kinsey har redan kvalat in till VM efter att ha hoppat 1.96 i år. Nu vill hon gärna se att Sofie Skoog följer med till Doha.

– Jag har sagt länge att vi vill dit tillsammans. Vi har delat hotellrum på alla mästerskap så jag vill jättegärna att det fortsätter så, ler Kinsey.

I SM-sammanhang har Kinsey två förluster mot Skoog som i sin tur har fyra raka SM-guld på meritlistan. Jämtländskan jagar sitt första seniorguld utomhus och kommer att göra det i en lite annorlunda miljö där publiken ska befinna sig på innerplan i samband med tävlingen.

– Nu vill jag ta den där chansen och bärga mitt första SM-guld. Jag och Sofie älskar höjdhoppsgalor och vill pusha varandra till höga höjder och jag hoppas verkligen att vi kan bjuda publiken på en bra show.

Trots att Östersundstjejen är favorit i damernas höjdhopp så tar hon inte ut någon seger i förskott.

– Det kan vända så fort så det gäller att ha bra dag. Ena dagen kan du hoppa 1.85 och andra dagen 1.95. Det gäller bara att man har en bra dag, då kan man hoppa högt. Jag vet om att Sofie är som bäst på SM och med hemmaplan för hennes del så gäller det att vara på topp.

Artikeltaggar

Erika KinseyFriidrottFriidrotts-SMSofie Skoog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.