Arbetslösheten är hög bland utrikesfödda och allt fler flyttar från kommunen. Uppdrag gransknings reportage visar ett desperat Filipstad.
– Vi håller på och byter befolkning, säger Jim Frölander, integrationsansvarig i Filipstad, i programmet.
Filipstad står inför en gigantisk ekonomisk utmaning efter flyktingkrisen. Kommunen riskerar nu att gå back 30 miljoner kronor.
Allt detta redovisas i Uppdrag gransknings (UG) reportage från kommunen: Larmet från Filipstad.
– Det handlar om ett samhälleligt problem, säger Jim Frölander i SVT-programmet.
– Det är mycket tydligare i mindre kommuner för där kan du inte isolera det i en förort och sen business as usual. Det påverkar hela samhället, hela samhällskroppen, fortsätter han.
Han är i slutskedet på sin så kallade uppviglarturné – där han vill uppvigla kommuner mot staten för att få ekonomisk hjälp.
Turnén ska sluta i ett manifest, vilket han ska lämna till regeringen i slutet av september.
Flyktingkrisen
Hösten 2015 utspelades det största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Alla kommuner uppmanades ta ansvar. Filipstad – sett till sitt invånarantal – var en av de som tog emot flest.
Till en början flyttade flyktingarna till privatägda asylboenden i Filipstad, som ägdes av Bert Karlsson-företaget Jokarjo, bland flera.
Nu fyra år senare finns inte de asylboendena kvar och kommunen går på knäna.
UG visar en bild i Filipstad där kostnaderna för ekonomiskt bistånd har tredubblats och arbetslösheten är hög, samtidigt som det finns brist på arbetskraft.
– Det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter, förklarar Annicka Carlsson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen, i programmet.
Enligt siffror från UG är arbetslösheten bland inrikesfödda i kommunen 4,8 procent.
Hos de utrikesfödda är procenten desto högre – 41,1 procent. I programmet talas det till och med runt 80 procent bland vuxna födda utanför Europa.
– Man behöver en utbildning. De här enklare jobben där man inte kräver någon som helst utbildning är inte så många, säger Annicka Carlsson.
Jim Frölander, integrationsansvarig, berättar för UG att denna grupp inte är prioritet ett.
– Man måste vara realistisk, säger han.
– Om du är en kvinna som är 45 år med ingen skolbakgrund och har fem barn. Vilka ska du då satsa på för att få mest effekt för dina pengar? Ja, du måste satsa på att barnen klarar skolan. Det är det som kommer att ge bra resultat.
Befolkningstapp
År 2012 skedde något ovanligt i Filipstad. Kommunen slutade avfolkas för första gången på över 50 år, invånarna blev plötsligt fler.
Uppdrag granskning visar att det är bara den utrikesfödda befolkningen som ökar, medan inrikesfödda alltjämt lämnar kommunen.
– Vi håller på och byter befolkning, säger Jim Frölander och fortsätter:
– Det kan man tycka vad man vill om, det beror på hur man är lagd. Men det är bara konstaterande av fakta att det faktiskt är det vi håller på att göra och då måste vi förhålla oss till det.
Civilminister svarar
Civilministern Ardalan Shekarabi (S) menar att han har daglig kontakt med politikerna i Filipstad.
– Och det de efterlyst är mer resurser och bättre fördelning. Det kommer att träda i kraft redan efter första januari, säger han i en intervju med UG.
Uppdrag gransknings reportage Larmet från Filipstad sänds i kväll klockan åtta i SVT. Det går även att se på SVT Play från 12.00.
Läs också:
Integration: "Lite kunskap och mycket tyckande“Allt fler lämnar Lesjöfors – men det finns hopp i orten