Hoppa till huvudinnehållet

Många körde för fort under trafiksäkerhetsveckan

Publicerad:
Reporter Aron Eriksson
Aron Eriksson
redaktion@nwt.se
152 fartsyndare i Värmland bötfälldes under den gångna trafiksäkerhetsveckan.
152 fartsyndare i Värmland bötfälldes under den gångna trafiksäkerhetsveckan. Foto: Anders Hanson

152 hastighetsböter delades ut under förra veckans riktade trafiksäkerhetsinsatser i Värmland. Det handlar om fortkörningar utanför skolor och förskolor.

Förra veckan genomfördes polisens nationella trafiksäkerhetsvecka med fokus på hastighetsöverträdelser. I Värmland genomfördes ett stort antal hastighetskontroller vid skolor och förskolor, där hastighetsgränsen är satt till 30 eller 40 kilometer i timmen.

– Det finns inga rapporter om indragna körkort, så det kördes åtminstone inte i 60-70 kilometer i timmen förbi skolorna. Men trots allt så är det många som kör alldeles för fort, säger trafikpolischef Leif Svensson.

Som tidigare år

Utöver fartsyndare rapporterade polisen också in åtta fall av narkotikabrott och två vapenbrott, dessutom påträffades en efterlyst person.

– Det är ett ganska bra resultat, ungefär i linje med hur det sett ut de senaste åren, säger Leif Svensson.

Det är inga fall av folk som kört alkoholberusade, är det ovanligt?

– Kanske lite, på ett positivt sätt. Men som sagt genomfördes kontrollerna främst vid skolor. Det är främst på det större vägnätet som polisen tar rattfyllerister, och det är jag säker på att vi gjort även förra veckan, men trafiksektionens insatser ingår inte i siffrorna för trafiksäkerhetsveckan.

Vad är det största problemet i trafiken i Värmland?

– Generellt är det aggressiv körning, folk som kör alldeles för fort. Alkohol och droger i samband med bilkörning är också ett stort problem, i 25-30 procent av alla dödsolyckor är alkohol eller droger inblandade

Fler trafikpoliser

Leif Svensson säger att antalet personer som åker fast för rattonykterhet har minskat kraftigt de senaste åren, helt enkelt beroende på att polisen genomför betydligt färre kontroller.

– Det är en resursfråga. Just nu är trafikenheten på en bottennivå, vi har aldrig varit så få som vi är i dag. Men rekrytering har påbörjats och det ska bli bättre om något år.

Artikeltaggar

Brott & blåljusLeif SvenssonPolisenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.