• idag
  20 sep
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Krafttag mot de kriminella

Ledare
PUBLICERAD:
Polisens tekniker undersöker mordplatsen på Ribersborg i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det pratas om att vi hamnat i ett "klimatnödläge" som kräver kraftfulla åtgärder. Men frågan är om vi nu inte hamnat i ett kriminalnödläge. Skjutningar och sprängningar breder ut sig och rättsstaten står handfallen inför det eskalerande våldet. Nu behövs det omedelbara krafttag och inte bara ord.

Under måndagen mördades en kvinna i 30-årsåldern i stadsdelen Ribersborg i Malmö i vad som närmast liknade en avrättning, mitt på blanka förmiddagen. Vad som gör det extra hänsynslöst är att hon skall ha hållit sitt spädbarn i famnen när hon sköts upprepade gånger av en hittills okänd gärningsman. Nog för att det skett flera omskrivna skjutningar och mord på senare tid, men omständigheterna i det här fallet sticker ut med sin avskyvärda brutalitet.

Fördömanden har kommit in från hela det politiska spektrat, men det är något som skaver här. Detta är samma politiker som under åratal stått passiva när våldet ökat. Skall det verkligen behövas ett mord på en småbarnsmamma innan beslutsfattarna vaknar? Mycket tyder på att det i det här fallet, liksom i så många andra fall, är gängkriminalitet som ligger bakom.

Det får vara nog nu! Sverige blir allt otryggare och skjutningar och sprängdåd är inte heller något som bara förekommer i våra storstäder. Uppsala, Linköping, Västerås, Landskrona och även Karlstad är orter där det på senare tid skett flera omskrivna våldsdåd. Enligt Dagens Nyheter så ökade antalet sprängdåd under årets första sex månader med 45 procent jämfört med förra året. Dessa har numera blivit så pass vanliga att det skett en viss tillvänjning. En ny skjutning eller en ny explosion blir rutin. Men vi får aldrig acceptera att detta blivit det "nya normala".

Det duger inte heller att resonera att det ändå bara är kriminella som råkar illa ut. Var den mörade kvinnan kriminell, eller hennes lilla barn som mycket väl också hade kunnat dödas? Ju fler skjutningar och sprängningar som sker, ju större blir risken att oskyldiga stryker med. Och även om det bara skulle vara de kriminella som drabbas så kan vi inte tillåta att de för veritabla krig på våra gator och torg.

Vi får inte kapitulera inför våldet och låta de gängkriminella härska obehindrat. Detta är ett krig som vi, staten, måste vinna. Annars blir talet om det statliga våldsmonopolet ett skämt och anarkin väntar runt hörnet. De som har råd kommer att försöka skydda sig ändå, bakom höga stängsel, murar och säkerhetsvakter. Vi kommer att få medborgargarden.

Statsmakterna måste ta omedelbara krafttag mot det ökade gängkriminella våldet. Det betyder att kraftsamla där det behövs, att aktivt gå in i de områden där de finns och störa verksamheten. Att snabbt ta omhand och lagföra brottslingarna. Att aldrig acceptera att lämna ifrån sig kontrollen över någon del av landet.

Det kommer också att behövas snabba lagändringar med ordentliga straffskärpningar för bland annat gängkriminella, och borttagna straffrabatter. Även yngre brottslingar måste kunna straffas. Vistelseförbud i vissa zoner måste kunna införas. Polisen men också övriga delar av rättskedjan behöver mer resurser, och det redan nu i höstbudgeten. På längre sikt måste ännu fler poliser utbildas, och fram tills dess borde det kunna anställas fler ordningsvakter.

Ju mer staten ser ut att förlora kriget mot de gängkriminella, desto fräckare kommer de att bli. Det får vi aldrig tillåta.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.