Hoppa till huvudinnehållet

Jim om katastroflarmet: "Inte värt att dö i tystnad"

Publicerad:
Jim Frölander är kritisk mot staten, som han anser lämnat Filipstads kommun i sticket.
Jim Frölander är kritisk mot staten, som han anser lämnat Filipstads kommun i sticket. Foto: Lena Richardson

Filipstad är på väg mot katastrof. Det hävdas när Uppdrag granskning gjort återbesök i Filipstad. Jim Frölander på arbetsmarknads- och integrationsenheten, står fast vid att så är fallet.

– Det är väl tydligt med de siffror vi har: vikande skatteunderlag, ökande kostnader, säger han till FT.

"Hur mycket klarar en liten kommun innan välfärden faller samman?"

Den frågan ställer Uppdrag granskning, som för snart fyra år sedan besökte Filipstad för första gången. Då var det flyktingkris och Bert Karlsson hade öppnat asylboenden.

Filipstad i Uppdrag granskning: "På väg mot katastrof"

Nu gör Uppdrag granskning ett uppföljande program, efter att ha varit på återbesök i början av sommaren.

Tufft läge

Nu har asylboendena stängt och även Migrationsverket har sagt upp sina lägenheter i kommunen. Så här beskriver Uppdrag granskning läget i Filipstad i ett pressutskick om programmet:

"I dag har man högst andel bidragsförsörjda i landet. Barnfattigdomen är bland de högsta, precis som arbetslösheten. Ändå råder personalbrist inom nästan alla branscher – för jobben som finns att söka, kan de arbetslösa inte få. Och de som skulle kunna hjälpa Filipstad att komma på fötter, de flyttar därifrån."

På väg mot katastrof

I programmet intervjuas bland annat ansvariga för kommunens integrationsarbete. Det är i en sån intervju som spådomen om Filipstads förestående katastrof kommer.

"Nu har mannen som ansvarar för integrationen gett sig ut på en turné genom Sverige för att, som han själv säger, uppvigla kommuner mot staten. Han säger att Filipstad är på väg mot en katastrof" skriver Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning besökte Filipstad i samband med 6 juni.
Uppdrag granskning besökte Filipstad i samband med 6 juni. Foto: Emely Wallo Bergare

Jim Frölander på AIE säger till FT att han tycker att staten övergivit Filipstad.

– De tar inte sitt ansvar, säger han. De har lagt en mängd saker på Filipstad och så drar de undan de pengar som fanns till det och det finns inget som står i sikte att det ska återställas.

Stora nedskärningar

Han varnar för att det kommer att krävas stora nedskärningar, när kommunen får ta stora kostnader för bland annat utbildning och bidrag - om nu inte staten plötsligt börjar slanta upp vad Filipstad egentligen behöver.

Det har han dock litet hopp om, inte minst sedan de utlovade pengarna från Delmos, Delegationen mot segregation, i stort sett uteblev.

– Vi står inför väldigt kraftiga besparingar i år, nästa år och kommande år. Så är verkligheten och frågan är hur ska man kunna spara? Filipstad har varit väldigt duktiga på att hålla nere kostnaderna. Det finns inget fläsk att skära i!

"Inte värt att dö i tystnad"

Uppdrag granskning är knappast först att beskriva Filipstad som en kommun i tufft läge. På senare tid har FT berättat både om en artikel i New York Times och en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Det finns ingen risk i att Filipstad gör den presumtiva katastrofen större genom att hela tiden larma om den?

– Jag vet inte om det är värt att dö i tystnad, säger Jim Frölander till FT.

Elefanten i rummet

Om Filipstad inte säger ifrån, tror han chansen är mindre att få hjälp.

– Vilket under skulle kunna ske? Det är en spelare här i Sverige som har ett stort ansvar, men inte tar det och vi vill förmå den att ta det. Det var inte helt enkelt att börja prata om det, visst, men till sist behövde vi lyfta upp och synliggöra elefanten i rummet, istället för att bara sitta och bråka om några tusenlappar hit eller dit, säger han.

Uppdrag gransknings program om Filipstad sänds på onsdag, den 28 augusti i SVT1.

Artikeltaggar

AIEBert KarlssonFilipstadFilipstads kommunFilipstads kommunInrikes/utrikesIntegrationKommunpolitikMigrationsverketNyheterPolitikSKLSverigeSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.