Hoppa till huvudinnehållet

Föreslår en bussterminal under jord vid Karlstad C

Publicerad:
En Karlstadsbo föreslår att det byggs en ny bussterminal under mark strax väster om Karlstad C och menar att det är en bättre lösning än hållplatser längs Hamngatan.
En Karlstadsbo föreslår att det byggs en ny bussterminal under mark strax väster om Karlstad C och menar att det är en bättre lösning än hållplatser längs Hamngatan. Foto: Anders Hanson

Debatten kring utformning av nya resecentrum vid Karlstad C fortsätter. Nu föreslår en privatperson att man bygger en bussterminal och lägger den under mark bredvid järnvägsstationen.

Detta för att slippa hållplatserna längs Hamngatan.

Kritiken mot förslaget att stänga dagens busstation och flytta bussarna till nya hållplatser som förläggs längs båda sidor av Hamngatan vid Karlstad C har varit stor på grund av avstånden och all trafik.

En privatperson föreslår nu i ett brev till Karlstads kommun att kommunen tänker om.

– I andra städer har man grävt ner tågspår eller bussterminal och det borde väl gå även i Karlstad eftersom utrymmet är begränsat.

Många fördelar

Förslagsställaren vill förlägga den strax väster om stationen och anser att fördelarna är många.

– Bussarna behöver inte backa ut ut terminalen och gemensam väntsal för taxi och buss kan byggas på nuvarande taxiplats.

– Alla p-platser öster om stationen blir kvar liksom alla tågspår utom ett, "blindspåret" mot öst som behöver kortas något så att bussarna får plats att svänga ut på Hamngatan. Och Hamngatan kan även i fortsättningen ha två filer i båda riktningarna.

Idé som funnits med

Så här säger kommunens projektledare för resecentrum, Sören Jonsson, om idén:

– Tanken om en underjordisk bussterminal har funnits med tidigare i processen, men inga bolag som deltog i arkitekttävlingen om utformningen av nya Karlstad C hade med idén i sin lösning.

– Men det är inte för sent att ändra sig så länge inte projektet har inletts. Vi får titta på det här och återkomma. Ett problem med en bussterminal under jord är stadens grundvattennivåer där Klarälven trycker på.

Artikeltaggar

Karlstad CentralKarlstads kommunResecentrumSören JonssonTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.