Replik: Vi måste ta ansvar för våra barnbarn

Debatt
PUBLICERAD:
Ju mer växthusgaser vi har i atmosfären, desto mer hindras infraröd energi att ta sig från jorden ut i rymden, skriver Monika Bubholz.
Foto: Jonny Ohlsson
För klimatfrågan handlar i grunden om att ta ansvar. Vi behöver ta ansvar för den värld som vi lämnar över till våra barn och barnbarn, skriver Monika Bubholz.

Svar till Per Johansson (NWT 19/8).

I en debattartikel skriver Per Johansson att klimathotet är som kejsarens nya kläder och framför några argument som handlar om att de klimatförändringar vi ser beror på naturliga processer.

De senaste 800 000 åren har klimatet varierat och halten koldioxid i atmosfären har fluktuerat mellan 180-300 ppm. Sedan år 1950 så har nivån stigit från 300 till i dag 410 ppm, alltså ökat med över 30 procent! Halten koldioxid i luften är med andra ord högre än på 800 000 år! Ju mer växthusgaser vi har i atmosfären, desto mer hindras infraröd energi att ta sig från jorden ut i rymden. Koldioxid och andra växthusgaser bidrar därför till att jorden värms upp.

Enligt Nasa så är 97 procent av världens klimatforskare eniga om att klimatförändringarna över de senaste århundradena ytterst troligt beror på användningen av fossila bränslen. Därför är det av högsta vikt att vi omedelbart bromsar utsläppen av växthusgaser och försöker mildra klimatförändringarnas konsekvenser. Några av dessa ser vi redan i dag: skogsbränder, översvämningar och torka.

För klimatfrågan handlar i grunden om att ta ansvar. Vi behöver ta ansvar för den värld som vi lämnar över till våra barn och barnbarn. Det handlar om ett ansvar att åtminstone försöka undvika att göra världen betydligt sämre för kommande generationer. Hur vi förhåller oss till detta ansvar är en av de saker som definierar oss som människor.

Klimathotet är inte som sagan om kejsarens nya kläder. Det är snarare som de skräckinjagande White Walkers i Game of Thrones, vilka vi gemensamt måste bekämpa för att kunna segra över.

Monika Bubholz

Språkrör för Miljöpartiet i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.