Larsson med dubbel SM-guldchans: "Är favorit på båda"

Publicerad:
Henrik Larsson siktar på dubbla guld under SM och jagar även två VM-kvalgränser. Foto: Markus Strömberg

Mellan fredag och söndag ska 36 svenska mästare i friidrott koras i Karlstad. Sprintern Henrik Larsson kommer från en strålande insats i Finnkampen och siktar på dubbla guld.

– Det kan gå riktigt snabbt, jag är i väldigt bra form, säger talangen.

Hemmaföreningen Göta har anmält en 30 namn stor trupp till helgens SM. Målet är satt till åtta medaljer och två av dessa kan mycket väl bärgas av Henrik Larsson.

Det blev seger på både 100- och 200 meter i Finnkampen och det är samma namn som gör upp om placeringarna nu. Mental fördel Larsson således.

– Jag är favorit på båda två. Det är lite glest på 100 meter efter Austin Hamilton och Erik Hagbergs skador. På 200 ser det tuffare ut med Felix Svensson och Kasper Kadestål.

"Snopet"

Götasprintern visade storform i helgen när han var nära sitt eget pers på 100 meter och vann 200 meter på kanontiden 20,54.

Dessvärre för Larssons del sprangs loppet i lite för stark medvind.

– Det var lite snopet. Jag tror det var tävlingens enda lopp där det blåste för mycket medvind. Men det kommer fler chanser.

Ny chans på Tingvalla

Säsongen har varit framgångsrik hittills, toppen kom i Gävle när han vann U23-EM på 100 meter.

Enda besvikelsen kom faktiskt just på Tingvalla i Karlstad GP där Larsson inte kom till start i finalen efter att ha känt av en förkylning i försöken.

– Det blev inte som jag hade hoppats då, så det ska bli kul att få prestera framför hemmapubliken. Nu känner jag mig i kanonform och hoppas på en riktig fullträff.

Larsson har hela säsongen pratat om VM-kvalgränsen 10,10 på 100 meter. Nu har talangen även öppnat ögonen för möjligheten att under säsongen nå kvalgränsen 20,40 på dubbla distansen.

Drömmen om att stå på startlinjen i Qatar kan bli verklighet om han får till en riktig urladdning på SM.

– Det är ett realistiskt mål, helt klart. Jag ska göra ett försök på kvalgränserna nu i helgen, men det är inte så att världen går under om jag inte når dit redan nu. Jag har inte fyllt 20 än och om allt går som det ska blir det både VM och OS i framtiden.

Två medaljhopp i höjd

Evelina Erlandsson och Sofie Skoog gör upp i damernas höjdtävling.
Evelina Erlandsson och Sofie Skoog gör upp i damernas höjdtävling. Foto: Markus Strömberg

Sofie Skoog och Evelina Erlandsson är ytterligare två götister som spänner bågen högt.

Erlandsson har en fjärdeplats från SM och Skoog har lagt beslag på guldet de fyra senaste åren. Än så länge har dock årets säsong inte riktigt lyft som hon hoppats.

Årsbästat ligger på 1.88 och sattes tidigt i juni, nu har hon dessutom fått en jobbig uppladdning med sjukdom. Själv försäkrar den regerande mästarinnan att formen trots det är god.

– Jag hade ett riktigt spykalas fredag natt, men nu är jag återställd. Rent fysiskt är jag i väldigt bra form, men tyvärr har jag inte fått ihop det som jag velat hittills, säger Sofie Skoog.

Hoppas du att SM ska kickstarta säsongen för din del?

– Ja lite så. Jag har ofta hoppat kring, eller över, årsbästa på SM tidigare.

Bakom topptrion Sofie Skoog, Erika Kinsey och Bianca Salming finns ett gäng hoppare som med en bra dag kan utmana om medalj, bland dem Evelina Erlandsson.

– Sett till årsbästan så är det väldigt jämnt och jag vill gärna blanda mig i kampen om en pallplats, säger hon och tillägger:

– Jag har en bra säsong bakom mig och ska försöka njuta så mycket som möjligt av SM här hemma på Tingvalla.

Artikeltaggar

Evelina ErlandssonFriidrottFriidrotts-SMHenrik LarssonIF GötaSofie SkoogTingvalla idrottsplats

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare