Hoppa till huvudinnehållet

Bevara Ölme diversehandel

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Föreningen för byggnadskultur i Kristinehamn hade nyligen höstens första styrelsemöte. Samtalsämnet blev förstås Ölme diverse. Handläggningen av detta ärende har upprört många kommuninnevånare, och vi undrar varför förslaget kommer i tider när kommunen - och kulturförvaltningen i synnerhet - ska spara?

500 000 är avsatt i kalkylen och vi ifrågasätter om detta kommer att räcka. De gamla fiskbodarna är i ganska dåligt skick och är dessutom mycket mindre än den lokal där den museala lanthandeln är inrymd i dag. En anpassning kommer med all sannolikhet att bli avsevärt dyrare.

Om pengarna finns skulle de kunna satsas på att fräscha upp den restaurang som ligger i anslutning till lanthandeln. Ett större kök skulle kunna ge krögaren bättre lönsamhet och det krävs en krögare med utskänkningstillstånd för att de många arrangemangen på loftet och den årliga bluesfestivalen, ska kunna genomföras.

Många vill värna den museala lanthandeln i stadsparken.
Många vill värna den museala lanthandeln i stadsparken. Foto: Malin Hildén

Vi påminner också om att det var makarna Svanbergs uttryckliga önskan att deras samlingar skulle vara just där de är nu. Lanthandeln är platsbyggd efter deras önskemål. Hela magasinet renoverades i samband med detta på initiativ av dåvarande fastighetschef och länsantikvarie. År 2006 var det högtidlig invigning och vi minns hur Henric Svanberg kom på sin paketcykel och överlämnade både cykeln och nycklarna till butiken, till kommunen.

Kristinehamn fick då ett nytt turistmål som i 13 år lockat många besökare. Värd på stället är Kjell Ljung, och han säger i NKP att han är beredd att fortsätta i några år till. Men utan den museala delen finns dock risk att restaurangen förlorar sin dragkraft och att det väl renoverade magasinet därmed blir outnyttjat.

Föreningen för byggnadskultur i Kristinehamn anser därför att förslaget att flytta Ölme diverse ska dras tillbaka.

Om anledningen till förslaget är att stärka kvarteret Vågens historiska profil så finns det mycket annan intressant historia att lyfta fram där. Broströms (galeasen Matilda finns ju där redan), fiskerinäringen, hantverkare, konstnärer och lokala idrottsstjärnor, till exempel.

Vi önskar att Ölme diverse får var kvar intakt och att varsamhetsbestämmelser formuleras som skydd för denna klenod. Gärna att hela byggnaden q-märks.

Föreningen för byggnadskultur

Artikeltaggar

InsändareKristinehamns stadsparkKulturnämndenÖlme diversehandel