Dubbelseger för Larsson i Finnkampen

Publicerad:
Henrik Larsson, IF Göta, jublar efter segern på 200 meter. Foto: Henrik Montgomery/TT

Daniel Ståhl gjorde ett riktigt långt kast – som inte var godkänt.

De som var godkända var ändå över 69 meter, och Sveriges stora medaljhopp inför friidrotts-VM visar att formen finns där.

– Jag är rätt nöjd, säger Ståhl.

Bland de värmländska namnen fixade Henrik Larsson och Irene Ekelund varsin dubbelseger (100 och 200 meter).

Sverige vann Finnkampen på både dam- och herrsidan med stor marginal. Bland det sista som publiken fick se var två Finnkampsrekord: Daniel Ståhl i diskus och Angelica Bengtsson i stavhopp.

Ståhl inledde med 69,42 och följde upp med 69,39 och det tidigare Finnkampsrekordet (av Ståhl) på 68,00 skrevs över. Ståhl fick inga fler godkända kast – men ett av de där han klev över såg ut att mäta runt 71 meter och världsettan i diskus fortsätter att visa bra form inför VM som avgörs i Doha månadsskiftet september/oktober.

– Jag försökte ta i på varje kast, ha det skoj på hemmaplan med fullt stöd. Det var fantastisk känsla här i dag och Finnkampsrekord, så det är jag nöjd med, säger Ståhl, som också fick kommentera övertrampen.

– Det är klart, det är lite oprofessionellt egentligen att missa så här många kast, det blir kanske lite klagomål från coachen, säger Ståhl med glimten i ögat.

Hur mycket längtar du till VM?

– Just nu längtar jag till Karlstad, det är SM nästa vecka. Det är också en viktig tävling. Nä, men det blir först SM och sedan Diamond League-final. Sedan är det lite precamp och sedan sticker jag till Doha.

För Bengtsson, som hade en tung Diamond League-tävling under lördagen där hon rev ut sig redan på ingångshöjden 4,40, blev Finnkampen betydligt roligare. Bengtsson inledde visserligen med två misslyckade hopp på 4,24, och hann känna sig både uppgiven och som att en förbannelse vilade över henne. Men efter det kom hon in i tävlingen och tog senare både 4,51 och 4,61 i första försöket.

– Det var jätteskönt att ha den här tävlingen där det blev många hopp och jag fick lära mig hur man hoppar stav igen, och känna att jag faktiskt kan komma över höjder.

Bengtsson, som också är VM-klar, satte med sitt hopp över 4,61 nytt rekord i Finnkampen där det tidigare löd 4,52. Och hon var nöjd efteråt.

– I går kände jag bara att jag är jättedålig, och jag har haft en hel drös med tävlingar som jag inte är nöjd med. Nu känns det som att jag hoppar som jag vill hoppa.

Irene Ekelund visade under Finnkampen att hon är på gång igen.
Irene Ekelund visade under Finnkampen att hon är på gång igen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bengtsson testade på 4,71 men där tog Finnkampen slut för hennes del. Michaela Meijer slutade tvåa på 4,46.

Bland de värmländska namnen lyste Henrik Larsson och Irene Ekelund klarast.

Båda vann dubbelt på 100 och 200 och IF Götas unga sprintess vann herrarnas kortaste distans på 10,24 - blott fem hundradelar över Peter Karlssons gamla svenska rekord. Sofie Skoog drabbades dock av magproblem och kunde inte komma till start i höjdhoppet.

Artikeltaggar

Daniel StåhlFinnkampenFriidrottHenrik LarssonIrene Ekelund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare