Hoppa till huvudinnehållet

Persson: Svensk trolldiplomati

Publicerad:
Det är också värt att notera att Ygemans illvilliga reaktion gentemot Solberg inte hade något med vad hon faktiskt sade att göra utan helt och hållet verkar ha dikterats av hennes partitillhörighet, skriver Daniel Persson. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Förhållandet till våra nordiska grannländer verkar för tillfället bero på vilket parti som styr i respektive land. Den svenska diplomatin är ett minne blott.

Utrikesminister Margot Wallström (S) får ofta befogad kritik för sin bristfälliga diplomati. Det verkar dock som att energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) gör sitt bästa för att nå ned till samma nivå.

Grannsämjan mellan de nordiska länderna har alltid varit en viktig faktor för det traditionellt goda samarbetet i vår lilla del av världen. Av någon anledning bryr sig Ygeman mindre om det nordiska samarbetet och mer om att vara skränig på Twitter.

I måndags i förra veckan höll Norges statsminister Erna Solberg en presskonferens med anledning av försöket till terrordåd mot en moské i Bærum. Solberg förklarade att när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerar i Norge så kommer det nazister från Sverige där rörelsen är som starkast. Hon påpekade därför vikten av nordiskt samarbete för att motverka vit makt-miljön som försöker organisera sig över de nordiska nationsgränserna.

En rimlig insikt. Det ansåg däremot inte Ygeman som inte vilade på hanen utan genast tog till Twitter för att gå till motattack. Han skrev att Solberg borde se sig själv i spegeln innan hon sneglar över landsgränsen.

Ygeman har senare förklarat sitt diplomatiska sammanbrott med att han inte visste vad han talade om. När han fått det förklarat för sig anser han tydligen att han skulle ha tagit det lite lugnt (Expressen 13/8).

Som väljare är det inte utan att man önskar att ministrarna alltid började i den änden. Det är också värt att notera att Ygemans illvilliga reaktion gentemot Solberg inte hade något med vad hon faktiskt sade att göra utan helt och hållet verkar ha dikterats av hennes partitillhörighet.

Två dagar senare var det nämligen dags igen. Onsdag 14 augusti meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen att den danska regeringen arbetar med att stärka gränsskyddet mot Sverige. Detta efter att en svensk medborgare hade gripits misstänkt för att ligga bakom sprängattentatet mot den danska skattemyndigheten. Frederiksen påpekade också att det inte var en enskild händelse. I slutet av juni, påminde hon, kom svenska gängkriminella till Danmark och utförde ett brutalt mord.

Trots att Frederiksens angrepp på Sverigebilden, vilket verkar vara hur Ygeman ser dessa frågor, var betydligt grövre än Solbergs kom det ingen attack från Ygeman. Kanske hade han kommit till insikt om sitt beteende, mer troligt är att det beror på att Frederiksen är socialdemokrat medan Solberg hör till Moderaternas systerparti Høyre.

Då är det munkavle på hetsporrarna som gäller och S skickar fram det välpolerade gardet. Inrikesminister Mikael Damberg (S) förklarade att han har full förståelse för att Danmark vill skydda sig mot kriminella.

Vi samarbetar med de länder som just nu råkar styras av socialdemokrater. Resten bryr vi oss inte mer om än att ministrar får trolla fritt om dem på sociala medier. Är detta den svenska regeringens politik för Norden? Det är pinsamt.

Daniel Persson

Frilansskribent

Artikeltaggar

Anders YgemanDanmarkErna SolbergMargot WallströmMette FrederiksenMikael DambergNordiska motståndsrörelsenNorgeSigneratTwitter