Efter ett sommaruppehåll startar den värmländska orienteringssäsongen om med Värmlandsserien på söndag.
Omstarten sker efter de formidabla svenska framgångarna vid orienterings-VM.
VM blev också en framgång mätt i tv-tittande. Stor del i det har värmlänningen Tom Hollowell.
Orienteringssporten är tillbaka i vardagen. Efter Tove Alexanderssons guldgrävande i Norge är det dags för de värmländska orienterarna att plocka fram kompassen. Det gör man först med Värmlandsserien i Karlskoga på söndag och sedan följer två helger med distriktsmästerskap.
– Vi hoppas förstås att VM-framgångarna och tv-sändningarna kan få fler att upptäcka vår sport, säger Monika Wikström, kanslist vid Värmlands orienteringsförbund.
Halv miljon som mest
De tre VM-distanserna direktsändes i fem länder.
I Sverige såg som mest över 500 000 tittare på stafettävlingarna.
– Det är dubbelt så många mot VM i Strömstad 2016, berättar Tom Hollowell, värmlänningen som är Internationella orienteringsförbundet vd.
Ett av Hollowells viktigaste uppdrag för IOF är just att se till att orienteringssporten syns i tv-rutan.
Det är också IOF som stått för finansieringen av tv-sändningarna.
– Orientering är förhållandevis dyr att tv-täcka eftersom vi måste vara ute i skogen. VM-sändningarna kostade cirka 1,5 miljonor kronor. Med de rättigheter vi sålde blev kostnaden plus minus noll för IOF, berättar Tom Hollowell.
IOF hoppas att det ska bli mer orientering i tv-rutan i år, från världscuptävlingarna i Schweiz och från världscupavslutningen i Kina som är i slutet av oktober.
– Vi har fått väldigt mycket positiv respons på tv-sändningar från VM, både från orienterare och icke orienterare, berättar Tom Hollowell.
Personliga drönare
Ytterligare utveckling av gps-tekniken och fler löpande kameror som skuggar orienterarna i skogen är något man tänker sig framöver för att göra sändningarna än mer intressanta.
– På lite sikt hoppas vi kunna använda personliga drönare som följer löparen efter banan, förklarar Tom Hollowell.
Har dalat
Från VM till Värmlandsserien är naturligtvis steget tämligen stort. Värmlandsserien kan behöva draghjälp av svenska VM-framgångar. Tävlingsformen har dalat i popularitet.
När tävlingen var som mest i ropet deltog över 1000 orienterare. Men det var länge sedan. Nu har deltagarantalet parkerat runt 300.
Värmlandsserien är indelad i två grupper. I det sammanlagda resultatet räknar man in en mobilseringspoäng och en placeringspoäng. Mobiliseringspoängen räknas efter hur många löpare från respektive klubb som springer i förhållande till antalet som finns i Värmlands OF:s tävlingsregister. Maximalt kan en klubb få 300 mobiliseringspoäng.
I A-gruppen ser mobiliseringspoängen ut så här inför start: OK Hierne, 300 poäng, OK Fryksdalen, 225, IK Vikings OK, 140, Kils OK, 134, Västvärmlands OK, 95 och OK Tyr, 78.
Trots att Tyr har lägst mobiliseringspoäng har klubben flest anmälda, 74 stycken. Att poängen inte blir högre beror på att man totalt sett har så många fler tävlingsaktiva, 188 enligt registret.
Tyr har vunnit tävlingen tre år i rad. Innan det var det Kils OK som dominerade.
Serien avgörs sydöst om Karlskoga med OK Djerf som arrangör.