Öppna dörren

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kanske har du sett den? Tavlan från 1800-talets mitt, som är signerad den engelske konstnären Holman Hunt (1827-1910) och som heter The Light of the World.

Tavlan föreställer Jesus, med en lykta i sin vänstra hand. Med sin högra hand bultar han på en dörr – ditt och mitt hjärtas port. Bibelordet som bilden är tänkt att illustrera är Uppenbarelseboken 3:20: ”Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig”. Tittar du på lyktan så ser du att den är rostig och dann. Jesus har med andra ord stått där och bultat ett tag. För detta faktum talar dessutom att porten som Jesus bankar på verkar vara närmast igenväxt. Trädgården i vilken Jesus står är dessutom lite smått ovårdad. Precis som våra liv kan se ut, med andra ord. Jesu klädnad är tredelad, kanske står det för treenigheten. Kronan på hans huvud består av fem ädelstenar, lika många som såren på Jesu kropp. Jag övertolkar inte, Holman Hunt var känd för sitt symboliska måleri som ofta rymde både en och två bottnar. Han gjorde till exempel landskapsbilder som vid första påseende verkade vara just bara landskapsbilder, men som när man analyserade dem djupare visade sig ha betydligt fler och djupare bottnar (Our English Coasts från 1852 är ett sådant exempel).

Our English Coasts kom med tiden att ses som en vanlig landskapsbild. Ursprungligen gjorde dock Holman Hunt den som en upprörd kommentar över påvens försök att påverka den engelska kyrkan, symboliserad av de vita fåren med röd färg målad på sig. Vad symboliserar påven i bilden, tror du?

Holman Hunt fick dock anledning att återkomma till motivet med Jesus vid hjärtats port. Den första versionen av tavlan gjordes för ett college i Oxford, och den blev mycket populär. Efterhand gjordes billighetsupplagor av konstverket, som trycktes och spreds i tiotusentals exemplar. Till slut beslöt man att tavlan var så viktig, att man beställde ännu en målning till självaste St. Pauls Cathedral i London, världens näst största kyrka. Den hänger där än. Tavlan invigdes i St. Pauls år 1909 med pompa och ståt. Den hängde där en vecka. Då kom ett ramaskri. För tittar man riktigt noga på bilden, ser man att Holman Hunt gjort ett misstag. Det saknas nämligen ett handtag på dörren. Kanske hade Hunt, som nu var rejält gammal, helt enkelt gjort ett misstag och glömt handtaget? Men man tittade på originalet i Oxford, och även där saknades det. Man hörde genast av sig till Hunt, och bad honom måla dit handtaget. Men han vägrade.”Jag kände att Gud ville att jag skulle göra tavlan på just det här sättet” var det svar han gav. Hur tänkte han? Jo, menade Hunt, Jesus kan banka på hjärtats dörr. Men han kan inte öppna den. Dörren öppnas nämligen inifrån. Jesus har helt enkelt inget handtag på sin sida, han kan inte tvinga sig på någon. Det är med andra ord upp till dig och mig att öppna vårt hjärtas dörr. Jesus kan stå vid vår igenvuxna dörr med sin rostiga lykta och banka i evinnerlig tid.Det var ett bra svar, så tavlan fick hänga kvar. Jesus står med andra ord kvar och bankar.Och det är upp till dig och mig om vi väljer att öppna.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.