Många anslöt till demonstration

Publicerad:
Många samlades för att gemensamt demonstrera för Karlskogas förlossning och lasarett. Foto: Helena Lundberg

När de första i demonstrationståget gick in på Alfred Nobels torg hade de längst bak knappt passerat Busstationen.

Redan vid halv elva hade många anslutit sig utanför gamla folkets park vid Rävåskullen och hela tiden anlände fler.

– Man blir verkligen glad när man ser att folk förstår att vi måste fortsätta arbetet, säger Mike Luff, ledamot i den förening som bildats för att bevara Karlskoga BB och lasarett.

Hur många som i slutändan marscherar ner mot torget har han svårt att sia om.

– Det blir nog inte riktigt lika många som förra gången, men blir vi hälften är det fantastiskt, fortsätter Luff.

I ledet står två flickor Wendela och Isabel Johrin med varsitt plakat i handen. Tillsammans med mamma Jenny var de med vid förra demonstrationen i juni.

– Så vi är uppvärmda och redo. Plakaten hade vi sparat så det plockade vi med oss nu på morgonen, berättar Jenny.

Wendela Johrin, 9 år, tog fram sin skylt från förra demonstrationen och åkte tillsammans med lillasyster Isabel, 6 år, och mamma Jenny ner till folkets park där demonstrationståget startade.
Wendela Johrin, 9 år, tog fram sin skylt från förra demonstrationen och åkte tillsammans med lillasyster Isabel, 6 år, och mamma Jenny ner till folkets park där demonstrationståget startade. Foto: Helena Lundberg

Klockan slår elva och med polisbilen i täten går de nu flera tusen anslutna demonstranterna gemensamt ner mot Alfred Nobels torg.

Region Örebro läns styrelseordförande Andreas Svahn (S) var först ut som dagens talare inför de tusentals som slutit upp i Karlskoga.

Inga löften

Svahn berättade om den lagstiftning som styr och vad politikerna vill, men ville inte ge tomma löften.

– Jag vill inte ljuga. Det här blir inte enkelt, men jag ska jobba stenhårt för att man i framtiden ska kunna erbjuda medborgare den fantastiska vården man får på förlossningen i Karlskoga.

Svahn förtydligade att det beslut verksamhetschefen fattade är lagenligt, men att om man kan leverera en patientsäker lösning så måste förlossningen öppna enligt det politiska beslut som finns.

Är det ekonomi det handlar om eller varför löser man inte frågan med neonatalvården här i Karlskoga?

– Vore det så enkelt så skulle vi lösa det. Det finns inte läkare att få tag på, svarar Svahn till tidningen efter hans tal.

Nu finns det en kartläggning hur man löser det här på sex andra kliniker, vad är det som gör att man inte kan besluta att det ska göras på samma vis i Karlskoga?

– Verksamhetschefen tycker inte att det går att göra en bedömning att det är patientsäkert, fortsätter Svahn.

Om en verkställande direktör i ett företag går emot dess styrelse så blir man inte så långvarig, vad är det som gör att politikern i regionen inte fattar obekväma beslut i det här fallet?

– Det kan jag inte kommentera, avslutar Svahn men vill också förtydliga att de verksamhetschefer som ligger bakom beslutet är väldigt duktiga och mycket dugliga.

Kort därefter gick lokala politiker upp på scen. Peter Pedersen drar på sig stora applåder när han avviker från sitt manus och talade direkt från hjärtat:

– När politiker säger vad som behövs så är det verksamheten som ska lösa uppgiften, inte leta problem. Vissa chefer fattar inte sin uppgift, det finns andra ställen de kan jobba på.

Dagens demonstration visade att både politiker, lokalt och regionalt, samt medborgare är långt ifrån redo att ge upp kampen om förlossningen och lasarettet i Karlskoga.

 • Foto: Helena Lundberg
 • Foto: Helena Lundberg
 • Foto: Helena Lundberg
 • Foto: Helena Lundberg
 • Elly Boqvist som fyller 97 år vid årsskiftet tog sig ut tillsammans med dottern Nina Gyllström och grannen Doris Henningsson för att se när demonstranterna tågade iväg.
  Elly Boqvist som fyller 97 år vid årsskiftet tog sig ut tillsammans med dottern Nina Gyllström och grannen Doris Henningsson för att se när demonstranterna tågade iväg. Foto: Helena Lundberg
 • Andreas Svahn (S), till vänster i bild, var först ut att tala inför demonstranterna på Alfred Nobels torg.
  Andreas Svahn (S), till vänster i bild, var först ut att tala inför demonstranterna på Alfred Nobels torg. Foto: Helena Lundberg
 • Lokala politiker höll tal. Tyvärr var det lite problem med ljudet och det var svårt att höra för de som stod långt bak.
  Lokala politiker höll tal. Tyvärr var det lite problem med ljudet och det var svårt att höra för de som stod långt bak. Foto: Helena Lundberg
 • Demonstrationståget sträckte sig längs hela centrumleden.
  Demonstrationståget sträckte sig längs hela centrumleden. Foto: Helena Lundberg
 • Stora som små deltog i protesterna mot nedläggning av Karlskogas förlossning och bevarandet av lasarettet.
  Stora som små deltog i protesterna mot nedläggning av Karlskogas förlossning och bevarandet av lasarettet. Foto: Helena Lundberg
 • "En bil är inget BB" stod det på en del av skyltarna i tåget.
  "En bil är inget BB" stod det på en del av skyltarna i tåget. Foto: Helena Lundberg

Artikeltaggar

Alfred Nobels torgAndreas SvahnBBDemonstrationerFörlossningKarlskoga lasarettPolitikRegion Örebro län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare