Hoppa till huvudinnehållet

Historiska kapellet har invigts efter renovering

Publicerad:
Invigningen besöktes av så många att alla inte rymdes inne i kapellet samtidigt.
Invigningen besöktes av så många att alla inte rymdes inne i kapellet samtidigt. Foto: Sanna Stark

Under lördagen invigdes Metakapellet i Karlstad. Detta efter att kapellet har renoverats och återfått sin forna glans, efter att ha använts som förråd sedan 50 år tillbaka.

– Det är ett riktigt litet smycke, säger domprosten Harald Cohén.

Den 24 augusti invigdes Metakapellet på Västra kyrkogården i Karlstad, efter att ha varit under renovering sedan två år tillbaka.

– Karlstad har fått tillbaka en av sina finaste, historiska byggnader. Det är vi stolta över, säger Harald Cohén, dromprost.

Metakapellets historia sträcker sig långt bak i tiden. Kapellet stod klart redan år 1837, med syftet att vara vintergrav och gravkor åt Lidbackska familjen. År 1901 byggdes det om till ett begravningskapell, och inreddes med målningar på väggar och tak. Men i slutet av 1950-talet beslutades det för att byggnaden skulle användas som förråd. Då bommades kapellets fönster igen och det sattes skivor för väggarna.

Harald Cohén är osäker på varför kapellet fick en ny användning för femtio år sedan.

– Antagligen så upplevde man att man inte använde det, och att det passade som förråd istället.

"Ett positivt kapell nu"

Att Metakapellet skulle behöva rustas upp och börja användas som just kapell igen ska ha varit på tal sedan 80-talet, men av anledningar som svårigheter att finansiera renoveringen har det inte blivit av.

– Planerna tog fart ordentligt först år 2014. Man har inte kunnat ta tag i det tidigare, av flera olika skäl, förklarar Harald Cohén.

Nu har kapellets utsmyckade fönster och tak- och väggmålningar restaurerats för att efterlikna hur byggnaden såg ut innan det började användas som förråd. En skillnad efter renoveringen är att flera av målningarna, som tillkom efter att byggnaden blev ett begravningskapell, har tagits bort.

– Det var målningar med ganska tunga motiv. På så vis har det en ljushet, det är ett positivt kapell nu, säger domprosten.

Domprosten Harald Cohén är glad över att kapellet kommer att användas igen. Här pratar han med Håkan Andersson, som uppskattar att det historiska kapellet har renoverats. Han önskar nämligen att få ha sin begravning där i framtiden.
Domprosten Harald Cohén är glad över att kapellet kommer att användas igen. Här pratar han med Håkan Andersson, som uppskattar att det historiska kapellet har renoverats. Han önskar nämligen att få ha sin begravning där i framtiden. Foto: Sanna Stark

Ska komma till användning

I framtiden kommer Metakapellet att användas för enklare vigslar, dop och begravningar.

– Vi kommer att använda kapellet för musik på somrarna. Det kommer även vara en del av guidningen av kyrkogården, och det hade varit önskvärt om det kan bli en del av guidningen av Karlstad också. Vi utgår från att det ska komma till användning, säger Harald Cohén.

Artikeltaggar

Harald CohénKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.