De obotfärdigas förhinder

Ledare
PUBLICERAD:
Den obotfärdige ordföranden.
Foto: Erik Simander/TT
Det är inte bara politik som lärs ut i det socialdemokratiska ungdomsförbundet. Fiffel och båg verkar vara ett minst lika bärande inslag för nya generationer av socialdemokrater, liksom smutsiga maktspel. Vad säger det om framtiden för Socialdemokraterna?

För två veckor sedan avhöll SSU sin kongress på Karlstad CCC. Utåt ville man framstå som eniga och att vara en radikal blåslampa på regeringen. Men bakom kulisserna pågick ett hänsynslöst maktspel. Trots stor intern kritik valdes ändå den omstridde Philip Botström om till ordförandeposten, kanske mest för att behålla den borgfred (nåja) som sedan flera år rått mellan ungdomsförbundets så kallade höger- och vänsterfalanger.

Samtidigt så avslöjade då Expressen hur Botströms kampanj inför riksdagsvalet 2018 gått till. Mer än en kvarts miljon kronor togs från SSU Värmland för att finansiera förbundsordförandens personvalskampanj (Botström är från Filipstad). Pengarna användes bland annat för att Botström skulle fotograferas tillsammans med utrikesminister Margot Wallström, som stödde hans kampanj, valaffischer, flygblad och annonser. En inte föraktlig del av Värmlandsdistriktets kassa.

Detta ledde till problem och kritik. En källa till Expressen säger att man brände så mycket pengar att en anställd fick sluta, då man inte hade råd att ha kvar vederbörande. Och detta i Sveriges i särklass rikaste politiska ungdomsförbund! Även riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) var kritisk mot att Wallström blandade sig i en personvalskampanj. Tydligen blev slitningarna så stora att SSU Värmland inför kongressen skickade ett brev till valberedningen och berättade att de inte stod bakom Botström, men att de fick backa efter påtryckningar.

Nu hjälpte denna pengarullning inte Botström, som bara fick 1 871 personkryss och alltså inte fick den åtråvärda riksdagsplatsen. Andra SSU-distrikt har ifrågasatt upplägget, men förbundet har slagit ifrån sig med att det är upp till varje distrikt att själv besluta. Att stötta personvalskampanjer för SSU:are är inget nytt, men det brukar oftast handla om betydligt blygsammare nivåer.

Skriverierna i Expressen gjorde att SSU:s presskontakt helt sonika förbjöd tidningen, och andra medier, att bevista valet av Botström på Karlstad CCC på söndagen 11 augusti. Ett fullkomligt häpnadsväckande agerande för att försvåra journalistisk bevakning, som Expressens tillförordnade chefredaktör Klas Granström sade.

Historien är dock inte slut. I onsdags avslöjade Aftonbladet att Karlstadspolitikern Christian Norlin (S) var den som skötte fakturorna i Botströms kampanj, bara för att sedan i egenskap av revisor för SSU Värmland godkänna desamma. Något han till VF säger inte är något problem, eftersom han inte beslutade om utgifterna. Han är dessutom god vän med Botström, som också var skriven hemma hos Norlin under sommaren och hösten 2018. Som revisor hade Norlin inga problem med personvalskampanjen, däremot med att distriktsstyrelsen käkade pizza efter sina möten, då det är billigare att åka till Konsum och köpa fika.

Detta är inga nyheter. SSU har länge präglats av mygel av det här slaget. 2004 avslöjades att Ardalan Shekarabi fifflat till sig pengar till sin ordförandekampanj från ett integrationsprojekt. I dag är han statsråd. Så Botström behöver nog inte bli botfärdig för att kvalificera sig för Rosenbad i framtiden.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.