Hoppa till huvudinnehållet

Återförening: "Trodde vikingatiden var över!"

Publicerad:
Jörgen Arnemar, Christer Sjögren, Erik Lihm och Anders Dahl planerar en tidsresa på Scalateatern i Karlstad.
Jörgen Arnemar, Christer Sjögren, Erik Lihm och Anders Dahl planerar en tidsresa på Scalateatern i Karlstad. Foto: Carl Edlom

Under 2019 har Vikingarna med Christer Sjögren i spetsen gjort tio konserter, de flesta i våra nordiska grannländer.

Nu laddar bandet för nästa års satsning som inleds med en specialshow på hemmaplan.

På söndag medverkar Vikingarna i Bingolotto, ett program välbekant för Christer Sjögren då han tillsammans med Marie Serneholt agerade programledare där för en tid sedan. Under året har han gjort ett tiotal spelningar med Vikingarna, den värmländska dansbandsorkestern som sålt 11 miljoner album och som kastade in handduken med en avskedskonsert 2004.

För några år sedan gjordes ett försök att återuppliva bandet med en ny sångare vilket resulterade i ett grammisnominerat album, men också i katastrof då den nya sångaren enligt bandmedlemmarna inte höll måttet.

I dag nämner både Sjögren och bandets manager Jörgen Arnemar den satsningen som en parentes, en misslyckad sådan. Sjögren fick rycka ut med kort varsel för att styra upp flera av gruppens bokade åtaganden.

– Bandets ära, vår stolthet och eftermäle stod på spel, berättar Christer Sjögren som efter tolv års uppehåll fick chansen att återupptäcka sitt eget Vikingarna.

– Vi återupptäckte nog oss själva allihop. Och vi upptäckte att publiken fanns kvar. Några av låtarna hade jag tröttnat så oerhört mycket på efter att ha spelat dem i decennier, men nu kändes många av dem fantastiska. Vilken låtskatt det här bandet har!

I Åminne folkpark, Vasa Finland slog Vikingarna publikrekord i juni i år.
I Åminne folkpark, Vasa Finland slog Vikingarna publikrekord i juni i år.

Publikrekord i Finland

Programmet Tack för dansen och dansbandsveckan i Malung var två faktorer som visade bandmedlemmarna att det fortfarande fanns ett rejält sug efter gruppens musik.

– Vi trodde vi skulle vara bortglömda. Men redan efter första låten när vi spelade i Malung så ställde sig publiken upp och applåderade, minns keyboardisten Erik Lihm.

– Längst fram stod det unga människor som växt upp med vår musik, det var fint att se en återväxt.

Jörgen Arnemar berättar om årets konserter och konstaterar att några går att lista som de mest lyckade för Vikingarna någonsin. I Finland slog bandet publikrekord.

– Vilken kick det var! Att kunna komma tillbaka efter att ha lagt av och möta den publikresponsen, säger Christer Sjögren.

Efter tio konserter i år planerar Vikingarna att göra det dubbla nästa år. Den första konserten för 2020 blir en speciell kväll på Scalateatern i Karlstad.

– Den konserten kommer att summera bandets karriär. Från 60-talet och The Vikings fram till dagens äventyr, säger Jörgen Arnemar.

– Konferencier under kvällen blir Ragnar Dahlberg och vi kommer att visa bilder och filmer på en stor skärm. Det blir en tidsresa.

Överraskade

Tanken är att tidsresan blir en engångsföreteelse, det är bara en kväll planerad. De återstående konserterna får ett vanligt upplägg.

– Det blir en fin start på hemmaplan, tycker Christer Sjögren och tackar Anders Dahl på Scalateatern för initiativet.

– Just nu känns det kul att få till det här. Vi är alla överraskade över intresset, vi trodde nog att vikingatiden var över sedan länge, skrattar Christer.

Vikingarna 2019 består av Martin Lindqvist, Erik Lihm, Christer Sjögren, Johan Norgren, Kent Andersson och Henrik Uhlin. Specialkonserten på Scalateatern äger rum den 22 februari.

– Sedan blir det ytterligare 20-25 spelningar runt om i Norden. Det får inte bli för många, det ska hela tiden vara roligt det här, inte för tungt, säger Christer Sjögren som fyller 70 nästa år.

– Många av låtarna har legat i träda för mig. I dag genom mognad och livserfarenhet har jag ett annat förhållande till många av dem. Det är fint att återupptäcka kraften i många av våra hits.

Artikeltaggar

BingolottoChrister SjögrenDansbandErik LihmKarlstadMalungNöje/KulturScalateaternVikingarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.