Hoppa till huvudinnehållet

Republiken har återuppstått

Publicerad:
Joe Bengtsson från Kärrbackstrand är president för återuppståndna Republiken Dalen.
Joe Bengtsson från Kärrbackstrand är president för återuppståndna Republiken Dalen. Foto: Aron Eriksson

Republiken Dalen har återuppstått. President för republiken som omfattar Värmlands nordligaste församlingar är Joe Bengtsson från Kärrbackstrand.

Det var i samband med årets marknad och hemvändardag i Sysslebäck som Joe Bengtsson både korades som Årets nordvärmlänning och utsågs till president för Republiken Dalen.

– Förra gången hette den republiken Klarälvdalen och blev så stor att den nådde nästan ända ned till Munkfors. Republiken blev för stor och något av en maktfaktor som den aldrig var menad att bli. Den startades mest på skoj, säger Joe Bengtsson.

Opolitiskt

Du själv har varit väldigt aktiv i den politiska debatten kring räddningstjänstens utryckningar i väntan på ambulans (IVPA), kommer Republiken Dalen att agera i den typen av frågor?

– Republiken kanske kan göra uttalanden om saker som verkligen berör de som bor här i norra Värmland, men vi ska inte debattera politiskt. Det kan jag göra som privatperson men inte som president.

Nordligaste församlingarna

Den nyupprättade republiken Dalen omfattar Norra och Södra Finnskoga samt Dalby och Norra Ny församlingar.

– Det behövs en organisation att samlas kring här längst uppe i norra Värmland. Exakt vad Republiken ska göra är inte bestämt, bortsett från att vi ska utse Årets nordvärmlänning 2020.

Ministrar ska utses

Republikens Facebookgrupp har på kort tid samlat cirka 500 medlemmar.

– I styrelsen för Republiken Dalen ingår också Morgan Östlund, Torleif Styffe, Anette Axelsson Juul och Bosse Halvardsson, de ska få ministeruppdrag, men vilka uppdrag det blir är något jag fortfarande funderar på. Besluten kommer att offentliggöras i Facebookgruppen.

Artikeltaggar

Bosse HalvardssonJoe BengtssonMorgan ÖstlundNyheterSysslebäckTorleif Styffe

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.