Hoppa till huvudinnehållet

Moderat slugger petas

Publicerad:
Hanif Bali lever ut.
Hanif Bali lever ut. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Moderaterna har länge brottats med riksdagsledamoten Hanif Balis vilda framfart i social medier, där han är både uppskattad och avskydd. Han har tagits i upptuktelse många gånger men droppen var till sist brottet att gå till generalangrepp mot den tidigare partiledaren och utrikesministern Carl Bildt. Ändå får han sitta kvar i riksdagen.

Det var i samband med den iranske utrikesministern Javad Zarifs med rätta omdiskuterade Sverigebesök, där denne också träffade Bildt, som Bali, själv flykting från mullornas Iran, på mikrobloggen Twitter for ut mot moderatikonen. ”En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”, som Bali bland annat skrev. Det blev för mycket för partiledningen, som länge störts av Balis utfall.

Bali har nu av riksdagsgruppen petats från sina resterande uppdrag – två suppleantplatser. Men han behåller sin riksdagsplats. En tidigare gång då han var i blåsväder blev han av med sin plats i partistyrelsen. Att Moderaterna den här gången inte gått hela vägen och sparkat honom kan ses som ett svaghetstecken, om det ändå är så som de säger att detta var droppen. Men de kan inte sparka någon från en riksdagsplats. En riksdagsledamot är trots allt folkvald, och Bali kan ha vägrat.

Samtidigt upplevs Bali också av många som en tillgång för partiet. Han säger många obekväma sanningar även om han ofta gått över gränsen. Det är talande att han har fler följare på Twitter (120 000) än vad Moderaterna som parti har (108 000). Och det är just hans sluggerattityd som lockar hos hans anhängare. Äntligen någon som inte är så fin i kanten och som säger ifrån, resonerar de.

Det är en inställning som går att förstå. Många borgerligt sinnade är helt enkelt trötta på att det är vänstern som under lång tid (och långt innan sociala medier på Internet var uppfunna) fått vara de som inte bara fått göra hätska och osakliga angrepp på sina motståndare, utan också kommit undan med det, medan högern och de borgerliga krökt rygg och försökt svara med att bete sig mer civiliserat. Så när det plötsligt dyker upp någon som slår tillbaka med samma mynt så upplevs det som en befrielse. Det är samma mekanism som förklarar att Donald Trump kunde bli amerikansk president.

Moderaterna vill med sin partiledare Ulf Kristersson hellre vara den vuxne i rummet, och störs av sådana som Hanif Bali. Men det blir fel hur man än gör. Att vara klassens ordningsman har inte fungerat som det var tänkt, men Balis stil stöter också bort många. Någon jäkla ordning måste det också vara i ett parti. Men Moderaterna är också det riksdagsparti som nog redan är det mest toppstyrda, och det drabbar inte bara frifräsare som Bali.

Sedan är det många som inte riktigt förstår var Bali kommer ifrån. Han tillhör den gamla falangen runt Niklas Wykman inom ungdomsförbundet MUF, och den var mer liberal, vilket säkert förvånar en del med tanke på Balis kritik mot den svenska migrationspolitiken. I grunden är Bali liberal, för att inte säga nyliberal. Därför skulle han definitivt inte passa i SD.

Framtiden för Bali är räknad inom M, och han har nog själv tröttnat. Han kommer att sitta kvar mandatperioden ut, utan att ha något egentligt att göra, och sedan lämna riksdagen vid valet 2022. Då kan M kanske andas ut, men lär sitta som på nålar de kommande åren för att han inte gör alltför grova nya övertramp.

Artikeltaggar

Carl BildtDonald TrumpHanif BaliIranLedareModeraternaNiklas WykmanTwitterUlf Kristersson