Hoppa till huvudinnehållet

Förlossningen kan öppnas igen - men det lär dröja

Publicerad:
Regionråd tillika ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Karin Sundin (S).
Regionråd tillika ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Karin Sundin (S). Foto: Anna-Stina Tallmyren

Förlossningen i Karlskoga kan öppna igen, under förutsättning att en rad åtgärder genomförs. Det visar en kartläggning som blev klar under torsdagen. Men verksamhetschefen är skeptisk.

När det stod klart att förlossningen i Karlskoga skulle stängas mer långvarigt än bara över sommaren beställde hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Sundin en kartläggning för att ta reda på om det skulle kunna vara möjligt att öppna igen, och för att se vilka åtgärder som skulle krävas för att göra det. Nu är kartläggningen klar. Den ska presenteras för regionens hälso- och sjukvårdsnämnd den 28 augusti.

– Kartläggningen visar på förutsättningar för att stärka patientsäkerheten. Man har tittat på hur man gör på andra lågriskenheter i landet och kom fram till att det skulle kunna gå att göra även i Örebro län, säger Karin Sundin.

Enligt kartläggningen är det både möjligt och rimligt att öppna förlossningen i Karlskoga igen om rätt åtgärder genomförs.

Karin Sundin påpekar att det är upp till den medicinska expertisen att avgöra exakt vad som ska göras.

– Men kartläggningen visar att det skulle kunna gå att bedriva förlossningsvård på ett patientsäkert sätt i Karlskoga. Därför har vi gett i uppdrag att skyndsamt öppna.

Rapporten tar upp en rad åtgärder för att förbättra patentsäkerheten för svårt sjuka nyfödda barn.

– Vi skulle behöva förstärka med ytterligare läkare i Karlskoga, en barnläkare och två ST-läkare. Dessutom krävs läkarberedskap nattetid.

En annan åtgärd är att man behöver utveckla arbetet med livsuppehållande åtgärder för de svårt sjuka nyfödda barnen. Där har man tittat på en metod som används i Varberg.

– De har något som de kallar barn-barnmorskor. Det är barnmorskor som koncentrerar sig på det nyfödda barnet och dess mående och som kan hjälpa de andra barnmorskorna och avlasta anestesiläkare och barnläkare.

En tredje åtgärd är en kamerauppkoppling från förlossningsenheten på Karlskoga lasarett till USÖ.

– Har man kamerauppkoppling kan man få direktkontakt med en neonatolog. Så jobbar man sedan många år i bland annat Lycksele.

Uppdraget från politikerna är att skyndsamt genomföra åtgärderna så att förlossningen kan öppna igen så fort som möjligt. Men hur snabbt det kan ske är oklart.

– Kartläggningens åtgärder innebär att det behöver förstärkas med barnläkare, det behöver utbildas och det behöver komma ny teknik på plats, så det är klart att det dröjer. Det kommer att ta tid under hösten för att rigga den här organisationen på ett nytt och lite annorlunda vis än tidigare.

Karin Sundin konstaterar att turbulensen kring förlossningen kan leda till att en del personal söker sig bort från Karlskoga lasarett.

– Vi vill ju gärna behålla den goda kompetens vi har. Vi hoppas att det här beskedet innebär att man ska vilja vara kvar i verksamheten.

Men frågan är om åtgärderna i kartläggningen räcker till. Gill Kullberg, verksamhetschefen som fattade beslutet att stänga förlossningen, verkar inte tycka det. I en intervju med Sveriges Radio konstaterar hon att åtgärderna inte löser problemet och att de inte innebär att man kommer att kunna upprätthålla en patientsäker sjukvård för akut sjuka nyfödda barn.

– Åtgärderna omfattar inte omedelbar tillgång till neonatolog, en barnläkare med specialistutbildning för att vårda akut sjuka nyfödda barn, säger hon till radion.

Karin Sundin konstaterar att kartläggningen visar hur man löst patientsäkerhetskedjan på andra ställen i landet och att man där har funnit att kontakt med neonatolog via videolänk är tillräckligt.

Kartläggningen har blivit klar precis i samband med en planerad manifestation till stöd för förlossningen i Karlskoga som ska äga rum nu i helgen. Men det finns det ingen baktanke med, säger Karin Sundin.

– Manifestationen är planerad utifrån att förlossningen skulle ha öppnat igen nu efter semestern, om inte verksamhetschefen beslutat att stänga verksamheten. Kartläggningen beställde jag så att den skulle vara klar till nämndens första sammanträde efter semestern, och det är nu den 28 augusti. Att de sammanfaller är inte en slump men det är heller inte avsiktligt, utan det är så vårt verksamhetsår ser ut.

Fotnot: Tidningen har sökt Gill Kullberg för en kommentar.

Artikeltaggar

Karin SundinKarlskogaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.