Släpp signalkräftefisket fritt

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ena dagen läser jag att kräftfiske av signalkräfta önskas förbjudas av våra allt igenom inkompetenta myndigheter, och andra dagen läser jag att kräftfisket i Vänern fortsätter att öka.

På sorteringsbordet i fiskebåten ligger signalkräftor. De som är för små måste fiskaren kasta tillbaka i sjön. Sådana är reglerna. Samtidigt publiceras en världsfrånvänd PETA-insändare om att kräftor ska man inte äta för de har känslor de med. Buhu, vi ska utrota en art så att PETA-dårarna kan känna sig viktiga.

Insändarskribenten har många synpunkter på kräftfiske.
Insändarskribenten har många synpunkter på kräftfiske. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Cancer heter kräftorna och cancer kallas för kräfta. De sprider sig båda, den ena i vattendragen och den andra i kroppen. Ostoppbara om man inte sätter in medel som avdödar allt som delar och förökar sig. Cellgifter i kroppen och Rotenon i vattnet. Men det friska dör det med och inget blir precis som det var innan.

Jag har tjuvfiskat kräftor i Vänern i snart tio år, och tro mig, det kryllar av dem och de blir bara fler och fler år efter år. När jag började så var inställningen från Havs- och vattenmyndigheten att Vänern var fri från kräftor. Den hösten tog jag upp över fyrtio kilo längs hundrafemtio meter Skagenestrand.

Storleksregeln skulle givetvis uppdateras så att det blir olagligt att kasta väl fiskad signalkräfta tillbaka och kräftburarna skulle man vara tvungen att permanent märka med vattendraget man önskar använda dem i. Vill man fiska i två vatten så får man skaffa två uppsättningar burar, eller fler såklart. Och släpp signalkräftefisket fritt i samtliga påverkade vatten. Först då kan man möjligen se ett resultat i bekämpningen av denna invasiva art, vars blotta existens är ett hot mot vår inhemska flodkräfta.

Upp med varenda j*a kräftuschling man fångar, koka dem och sälj dem, oavsett storlek. Risk för utfiske? Fantastiskt om så skulle ske, men nej, det kommer inte hända. Signalkräftan är här för att stanna och att låtsas om något annat är självbedrägeri och vårdslöshet med skattebetalarnas pengar.

Inför kraftiga böter och mina föreslagna regler så kanske, kanske det går att få ner antalet kräftor, någon förtjänar sitt levebröd på dem och nysmitta av flodkräftevatten kan kanske stoppas. Och släpp för Guds skull signalkräftefisket fritt i alla påverkade vatten!

Åsa-Nisses kumpan

Läs också:

Skaldjur känner smärta - ät avokado

Artikeltaggar

InsändareKräftorVärmlands län

Läs vidare