Hoppa till huvudinnehållet

Passionsdrama i tingsrätten

Publicerad:
Rättegången som rör grov mordbrand i Säffle och grov misshandel i Karlstad och Säffle inleddes under onsdagen.
Rättegången som rör grov mordbrand i Säffle och grov misshandel i Karlstad och Säffle inleddes under onsdagen. Foto: Håkan Strandman

De misstänks ha drivits av passion, svartsjuka och en jakt på pengar.

Nu pågår rättegången mot den 26-åriga trebarnsmamman, hennes make och ena älskare.

– Jag menar att motiven är de klassiska - kärlek och pengar, säger åklagare Magnus Feldth Håpnes.

De möter inte varandras blickar när de sitter uppradade på de åtalades sida i sal 1 i tingsrätten i Karlstad under onsdagen.

Men bakom de oberörda minerna döljer sig ett passionsdrama som bland annat inkluderar två fall av grov misshandel, en grov mordbrand, en uppdiktad misshandel, falska hot och bevisförvanskning i form av manipulerade telefonsamtal.

– Jag menar att alla de här händelserna hänger samman, säger Magnus Feldth Håpnes.

Osämja med väninna

Upprinnelsen tros vara ett bråk mellan maken till den 26-åriga trebarnsmamman och hennes tidigare väninna som ska ha skett i 26-åringens butik i Säffle.

När väninnan inte vill dra tillbaka sin polisanmälan skar det sig mellan de två kvinnorna och trebarnsmamman misstänks senare ha gjort allt för att få den tidigare väninnan att framstå som anstiftare till så väl mordbranden i hennes butik i februari i år som den knivhuggning trebarnsmamman själv utsattes för på Kronoparken i Karlstad i maj i år.

"Förmodad otrohet"

Åklagaren hävdar att trebarnsmamman själv anlade branden i sin butik i ett försök att få ut försäkringspengar och sedan kunna starta en ny verksamhet. Motivet till att 26-åringen senare knivhöggs misstänks vara svartsjuka från maken.

– Vår teori är att det beror på förmodad otrohet. Jag kommer peka på att hon innan hon blev knivskuren var hos en man som hon ska ha haft ett förhållande med, säger Magnus Feldth Håpnes.

Samtidigt har 26-åringen försökt få sin make friad från alla anklagelser. Hon hävdar att hon blev attackerad av två okända män och för att övertyga polisen om detta har hon iscensatt en avancerad plan tillsammans med sin andra älskare.

Riskerar långt fängelsestraff

Tillsammans med älskare två försökte hon enligt åklagaren anklaga älskare ett och hans kompis för att - på order från den tidigare väninnan - ha utfört knivhuggningen mot henne. Som bevis har de klippt och klistrat bland tidigare telefonsamtal för att få ihop ett sammanhang som stödjer deras påhittade berättelser.

Planen fungerade till en början, men när älskare två fick höra rykten om att 26-åringen hade ett förhållande med en tredje älskare började han avslöja detaljer för polisen.

– Det är inte så ovanligt man kan få ett vittne att ljuga, men att själv hitta på bevis för att sätta dit någon är tämligen ovanligt, säger Magnus Feldth Håpnes.

Samtliga inblandade nekar till brott.

Åklagaren kommer yrka på mer än sex års fängelse för den 26-åriga trebarnsmamman. Han räknar med att även yrka på fängelse för de två övriga åtalade.

De åtalade:

Maken, 33 år

Åtalas för:

* Grov misshandel mot hustruns väninna den 25 januari i Säffle

* Misshandel mot hustrun den 14-15 maj på Kronoparken Karlstad

* Grov misshandel mot hustrun den 15 maj på Kronoparken Karlstad

Trebarnsmamman, 26 år

Åtalas för:

* Grov mordbrand i Säffle den 3 februari

* Falsk tillvitelse vid tre tillfällen (med älskaren)

* Bevisförvanskning vid två tillfällen, grovt brott (med älskaren)

Älskaren, 29 år

* Falsk tillvitelse vid tre tillfällen (med trebarnsmamman)

* Bevisförvanskning vid två tillfällen (med trebarnsmamman)

Artikeltaggar

bevisförvanskning, grovt brottBrott & blåljusfalsk tillvitelseGrov misshandelGrov mordbrandKarlstadSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.