Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadhus vill bygga på Norrstrand

Publicerad:
Karlstadshus vill bygga nytt på Norrstrand.
Karlstadshus vill bygga nytt på Norrstrand. Foto: Karlstads kommun

Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott i Karlstads kommun har beslutat att förslag på två nya detaljplaner ska gå ut på samråd.

Det handlar dels om en ny detaljplan för nya lägenheter på Norrstrand, dels om en ny detaljplan för ett nytt villaområde på Knappstad.

På Norrstrand är det företaget Karlstadhus som vill riva sitt tvåvåningshus vid korsningen Norra allén och Norrstrandsgatan och istället bygga nytt i tre, fyra och fem våningar. Detta skulle öka antalet lägenheter från tio till runt trettio.

Enligt förslaget till detaljplan ska de tre huskropparna placeras som ett U mot omgivande gator så att de bildar en skyddad grön innergård. Tanken är att utformning och gestaltning ska ha hög arkitektonisk nivå och att husen ska ha en aktiv och välkomnande bottenvåning med utåtvända entréer och möjlighet till någon slags centrumfunktion.

Fyrtio nya bostäder

När det gäller Knappstad är det Göteborgsudden fastigheter som äger mark på del av Knappstad som vill bygga bostäder på ett område som idag till största delen består av gräsytor.

Här vill företaget bygga cirka fyrtio nya bostäder fördelat på villor, rad- och parhus i två våningar. Husen blir placerade intill Margårdsvägen längs med fyra nya gator med en parkyta i mitten och naturmark i ytterkanterna.

Enligt förslaget ska det bli ett naturnära område och kommunen planerar att bygga en ny gång- och cykelväg till området.

– Det finns en efterfrågan på fler villatomter så det känns bra att vi kan tillgodose en del av det med den här planen, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonJanne GustavssonKarlstads kommunStadsbyggnadsnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.