Hoppa till huvudinnehållet

Från Sunne till världen

Publicerad:
Daniel Frykestam och Anja Lunnerfjord kommer att berätta mer om tillväxtresan för Primeblade när de föreläser på Lifts 20-årsjubileum. Thomas Berg, Almi Värmland, är imponerad av tillväxten och gratulerade med tårta.
Daniel Frykestam och Anja Lunnerfjord kommer att berätta mer om tillväxtresan för Primeblade när de föreläser på Lifts 20-årsjubileum. Thomas Berg, Almi Värmland, är imponerad av tillväxten och gratulerade med tårta. Foto: Jonny Ohlsson

Från Maggeby i Sunne till världen. Så kan man beskriva den starka tillväxten för företaget Primeblade, Sunne, som tillverkar raklar i stål för tryckerier, djuptryck, flexotryck och offset, för att nämna några områden. På bara några år har företaget gått från noll till 65 miljoner kronor i omsättning och från tre till 30 anställda.

– Det handlar om en tillväxtresa som vi från början inte trodde skulle bli så häftig, men vi hade lyckligt nog fel, säger Anja Lunnerfjord, en av delägarna och ansvarig för den dagliga produktionen i Primeblade.

Kreativa innovatörer

Det var några kreativa innovatörer i Fryksdalen, bland annat Allan Lunnerfjord, som i utvecklingen av raklarna såg en produkt som skulle kunna bli efterfrågad. Raklarna är ett enormt precisionsarbete, där det handlar slipning ned till fem tusendels millimeter eller ett tiondels hårstrå. säger Anja Lunnerfjord.

– Det var just vårt sätt att behandla det revolutionerade patenterade stålbladet med förlängning av livslängden som gjorde att vi kunde ge konkurrenterna en rejäl match.

Råvaran får Primeblade från svenska ståltillverkare. Bandstålet kommer i rullar till Sunne där det sedan bearbetas, precisionsslipas och skickas ut till kunder över hela världen.

– I dag har vi distributörer i 115 länder. Vi har också god nytta av den marknad som Miller Graphics har. Vi har ett viktigt och utvecklat samarbete med Millers, säger Daniel Frykestam, sedan några månader ny vd i Primeblade.

Företaget har en stor kundkrets I Norden, Asien, Sydamerika och Afrika. Den första ordern 2009 kom från Kina, men den första leveransen gick till Tyskland.

Ingen oro

Men hur hanterar ni den digitala utvecklingen? Kommer ni om några år bli överkörda av konkurrenter, som snabbare tar sig an den digitala utvecklingen?

– Vi arbetar mycket med den frågan och försöker hela tiden anpassa oss till den tekniska utvecklingen. Vi säljer faktiskt kunskap , inte bara produkter. Kom i håg att det är gigantiskt stora marknader som initialt inte går direkt in i den digitala utvecklingen. Det finns för vår del ingen oro kring utvecklingen, säger Daniel Frykestam.

Primeblade, Sunne , kan se tillbaka på en fantastisk tillväxtresa,  som bara fortsätter. Fr.v. Anja Lunnerfjord, Daniel Frykestam och Kenth Sandström. marknadsansvarig.
Primeblade, Sunne , kan se tillbaka på en fantastisk tillväxtresa, som bara fortsätter. Fr.v. Anja Lunnerfjord, Daniel Frykestam och Kenth Sandström. marknadsansvarig. Foto: Jonny Ohlsson

Primeblade satsar hårt på utveckling. Dessutom har företaget på senare år medveten dragit ned på vinstmarginalen för att satsa mer på maskiner , teknik och personal.

Så ni kommer fortsatt att växa?

– Det kan du vara säker på. Vi kommer att öka både omsättningen, försäljningen och anställa fler.

Viktiga beslut

När företag växer snabbt måste det också tas viktiga beslut. Anja Lunnerfjord beslöt att delta i Värmlands mest utvecklade affärsnätverk, Lift, som Almi Värmland arbetar med.

– Det var nog ett av de viktigaste beslut jag fattat. Lift-programmet innehöll delar som jag i dag har stora nytta av som delägare och med i ledningsgruppen. Det kan gå riktigt illa om man i en tillväxtfas fattar fel beslut.

Även Daniel Frykestam har gått Lift-programmet, men då innan han tillträdde som vd i Primeblade.

– En oerhört bra utbildning som jag varmt kan rekommendera.

Anja och Daniel är tillsammans med ytterligare några företagare föredragshållare när Lift på torsdag i nästa vecka fyller 20 år.

– Primeblade är ett utmärkt exempel på företag som tagit till sig Lift-utbildningen och som haft nytta av den under sin tillväxtresa, säger Thomas Berg, Almi Värmland, ansvarig för Lift-programmet.

Artikeltaggar

AlmiEkonomiPrimeBlade Sweden ABSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.