Hoppa till huvudinnehållet

Utbyggnaden av Häggården stoppad

Publicerad:

Utbyggnaden av äldreboendet Häggården i Råda har avbrutits sedan den anlitade byggentreprenören Haags bygg och snickeri gick i konkurs under sommaren.

–Det är jätteproblematiskt för vi är i extremt behov av boendeplatser, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Utbyggnaden av Häggården med fem nya lägenheter inleddes förra året. Planen var att ombyggnaden skulle vara klar denna sommar och färdig för inflyttning under hösten. Men så blir det inte. Byggentreprenören Haags bygg och snickeri gick i konkurs den 20 juni. Därför har bygget helt stannat av.

Utbyggnaden av Häggården är stoppad sedan byggföretaget gått i konkurs
Utbyggnaden av Häggården är stoppad sedan byggföretaget gått i konkurs Foto: Pia Holmström

Louise Sjöholm är samhällsbyggnadschef.

– Vi har nu fått ett underlag från konkursförvaltaren som vi ska gå igenom och återkomma med ett svar. Sedan får vi tillsammans med vår advokat titta på förutsättningarna och lämna ett svar till konkursförvaltaren. När i tid det kommer att bli och vad vi kommer att yttra oss om har jag tyvärr inget svar på i dagsläget,säger hon.

Kan bli långdraget

Utbyggnaden står still tills förhandlingen är klar.

– Vi får inte göra någonting förrän förhandlingen med konkursförvaltaren är klar. Jag har ingen aning om hur lång processen tar. Det beror på om man kommer överens eller inte. Kommer man inte överens parterna emellan blir det ju en förhandling i tingsrätten så småningom. Så då är det klart att det kan dra ut på tiden, säger Louise Sjöholm.

Behov av vårdplatser

Kommunalrådet Jens Fischer kommenterar den uppkomna situationen.

– Det är väldigt olyckligt. Vi behöver ju varenda vårdplats. Vi vet att det blir ju bara fler vårdtagare inom hemtjänsten och vi behöver fler platser på särskilt boende, säger han.

Förslag att omvandla Hagfors sjukhus

90 miljoner är budgeterat för ett nytt äldreboende i Hagfors tätort. Därför blir det ingen utbyggnad som var planerad på Lillåsen.

– Att bygga ut vid Lillåsen hjälper ingenting. 10 platser sväljer bara undan lite grann och vi vet ju att behovet är betydligt större.Då är det bättre att göra rätt från början, säger Jens Fischer

Sjukhuskomplexet

Oberoende realisters förslag att omvandla det gamla sjukhuskomplexet i Hagfors till vårdboende är fortfarande aktuellt. Louise Sjöholm berättar om dialogen som förs med Region Värmland.

– Region Värmland har ju fått frågan från våra politiker om huruvida det är möjligt att skapa ett äldreboende där och jag har haft kontakt med deras förvaltare kring det ärendet. De har en pågående utredning internt om det finns en möjlighet att möta behoven som ett modernt äldreboende ställer med de befintliga lokalerna. När utredningen är klar ska de återkomma till mig, säger hon.

Artikeltaggar

HagforsJens FischerLouise SjöholmNyheterRegion Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.