Hoppa till huvudinnehållet

Nya Råda skola invigd

Publicerad:

Under måndagen invigdes första etappen av bygget av nya Råda skola. Lågstadiet och förskoleklassen har flyttat in i nya fräscha lokaler. Nästa etapp är att bygga ett nytt mellanstadium.

Eleverna Max Lindberg och Alice Persson klippte bandet och invigde nya Råda skola. Kommunalrådet Jens Fischer (OR) invigningstalade.

Eleverna Max Lindberg och Alice Persson invigde nya skolan. Daniel Sohl rektor och Jenny Dahlin, barn- och bildningschef höll i bandet.
Eleverna Max Lindberg och Alice Persson invigde nya skolan. Daniel Sohl rektor och Jenny Dahlin, barn- och bildningschef höll i bandet. Foto: Pia Holmström

– Den här skolan tror jag inte att det är någon i hela Sverige som undgått och alla diskussioner som varit. Det har nog varit med i varje tidning om skolan och om valet som var. En skola gör mycket för en ort och för framtidstron, sa han i talet.

Jens Fischer lyfte också fram andra satsningar som görs i Råda som utbyggnaden av Hemgården och en ny ambulansstation. Efter talet utvecklade han betydelsen av nya skolan.

Kommunalrådet Jens Fischer invigningstalade
Kommunalrådet Jens Fischer invigningstalade Foto: Pia Holmström

Munkfors

– Genom det här är jag övertygad om att vi kommer se en fortsatt inflyttning på orten. Vi har jättemånga elever som går i Munkfors. Min förhoppning är att vi kan få en del av dem att gå här på den nya skolan. Vi kommer att ha en diskussion med Munkfors för vi tror ju ändå att det kommer att ske en viss förändring vart man vill gå, säger han.

Cirka 30 miljoner har bygget kostat. Idag går 35 elever på skolan. Mellanstadieeleverna går på Kyrkhedens skola i Ekshärad tills ett nytt mellanstadium står klart i Råda. Projekteringen för detta bygge börjar till hösten. Enligt budgeten ska denna etapp stå klar 2020-2021. 44 miljoner kronor är budgeterat för satsningen. 120 barn ska få plats på skolan.

Fördyring

– Det blir ju en betydlig fördyring eftersom skolan blir så mycket större. Det drar med sig att matsalen måste förändras. Det ska in bibliotek och kemisalar. Det är mycket som tillkommer när man kommer in på de årskullarna, säger Jens Fischer.

"Känns fantastiskt"

Daniel Sohl som är rektor för Råda skola är nöjd idag.

– Det känns fantastiskt. Det är en glädjens dag att få se alla glada barn komma till de här lokalerna som är nya ljusa och fräscha. Nu bor vi in oss. Vi är noga med att vi skapar en lärmiljö som barnen trivs i.

Daniel Sohl är rektor för Råda skola
Daniel Sohl är rektor för Råda skola Foto: Pia Holmström

Redan har han fått in många tips från barnen.

– Det handlar mycket om lärmiljön ute. Visst, vi kommer att få en pulkabacke av den gamla rivna delen. Men de behöver ha någonting att leka med ute som lekställningar och gungor, säger Daniel Sohl.

Uddeholmsbarnen föreslås börja i Rådas nya skola

Artikeltaggar

Daniel SohlHagfors kommunJens FischerMunkforsNyheterRåda

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.