28 kilo ärtsoppa och fyra kilo korv gick åt när Grava hembygdsdag firades på söndagen vid Träfotere – ett mytomspunnet namn – i Hynboholm.
– Vi har inte haft så här många besökare på 20 år, sa en nöjd Ulf Sandberg, vice ordförande i Grava hembygdsförening.
Grava folkdanslag fick muntra applåder av publiken när de visade framfötterna till tonerna av gamla Lillbabs-dängan ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?”.
Ett annat populärt inslag var förmiddagens gudstjänst i det idylliska missionshuset, som invigdes 2016, efter att ha flyttats på plats och renoverats av bygdens ideella krafter.
Karin Lönn, 89 år, före detta lärarinna i bygden, var en långväga besökare:
– Jag flyttade till Skåne, det är det enda jag ångrar i livet. Jag längtar tillbaka till Värmland och återvänder varje år.
Träfoten i Grava
Intresset för att hålla Gravas historia levande är inte på utdöende. Tvärtom, enligt Ulf Sandberg, vice ordförande i Grava hembygdsförening:
– Många har fått en insikt i vad vi gör för hembygden och vill få reda på hur det var förr.
Vilket ursprung har namnet Träfotere?
– Det finns en gammal legend om en skomakare med träfot, som tillverkade träskor här på 1700-talet. Namnet kan även ha att göra med att hembygdsgårdens härbre har trästolpar, ”träfötter”.
En tredje förklaring är att beteckningen Träfotere är ett dialektnamn för Skåne i Hynboholm.
Grava hembygdsdag arrangerades av Grava hembygdsförening, Grava församling, Skårekyrkan, Grava folkdanslag, Röda Korset, PRO och SPF.