Grava hembygdsdag lockade återvändare

Publicerad:
Karin Lönn hade åkt från Skåne, Erik Hesselbom och Kicki Hesselbom från Karlstad, till Träfotere. Foto: Åsa Eneljung

28 kilo ärtsoppa och fyra kilo korv gick åt när Grava hembygdsdag firades på söndagen vid Träfotere – ett mytomspunnet namn – i Hynboholm.

– Vi har inte haft så här många besökare på 20 år, sa en nöjd Ulf Sandberg, vice ordförande i Grava hembygdsförening.

Grava folkdanslag fick muntra applåder av publiken när de visade framfötterna till tonerna av gamla Lillbabs-dängan ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?”.

Ett annat populärt inslag var förmiddagens gudstjänst i det idylliska missionshuset, som invigdes 2016, efter att ha flyttats på plats och renoverats av bygdens ideella krafter.

Karin Lönn, 89 år, före detta lärarinna i bygden, var en långväga besökare:

– Jag flyttade till Skåne, det är det enda jag ångrar i livet. Jag längtar tillbaka till Värmland och återvänder varje år.

Träfoten i Grava

Intresset för att hålla Gravas historia levande är inte på utdöende. Tvärtom, enligt Ulf Sandberg, vice ordförande i Grava hembygdsförening:

– Många har fått en insikt i vad vi gör för hembygden och vill få reda på hur det var förr.

Vilket ursprung har namnet Träfotere?

– Det finns en gammal legend om en skomakare med träfot, som tillverkade träskor här på 1700-talet. Namnet kan även ha att göra med att hembygdsgårdens härbre har trästolpar, ”träfötter”.

En tredje förklaring är att beteckningen Träfotere är ett dialektnamn för Skåne i Hynboholm.

Grava hembygdsdag arrangerades av Grava hembygdsförening, Grava församling, Skårekyrkan, Grava folkdanslag, Röda Korset, PRO och SPF.

Artikeltaggar

GravaHynboholmNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare