Hoppa till huvudinnehållet

Företag vill locka fler kvinnor till byggbranschen

Publicerad:
Riksbyggen och NCC vill locka fler kvinnor till byggbranschen
Riksbyggen och NCC vill locka fler kvinnor till byggbranschen Foto: Samuel Pettersson/TT

Riksbyggen och NCC vill locka fler kvinnor till byggbranschen. I dag är bara 1,6 procent av alla byggnadsarbetare kvinnor och det vill man ändra på.

Med stöd av Arbetsförmedlingen inleder företagen ett praktikplatsprojekt vid ombyggnationer inom Stiftelsen Karlstadshus. Stiftelsen har drygt 2 500 lägenheter som förvaltas av Riksbyggen.

– Inom ramarna för avtalet har vi satt ett stort fokus på social hållbarhet och det innebär bland annat att vi vill se att kvinnor får möjlighet att testa yrket inom byggbranschen, säger Sofia Enberg, affärs- och leveranschef, Riksbyggen.

Med hjälp av Arbetsförmedlingen har cirka 400 arbetssökande kvinnor i Karlstad med omnejd bjudits in till en informationsträff den 23 augusti .

NCC kommer att ansvara för praktikanterna på arbetsplatserna.

– Tanken är att praktikanter ska kunna rotera inom projektet för att kunna testa på olika yrken inom byggbranschen. Praktikanterna ska få vara med en elektriker, snickare, rörmokare och ventilationstekniker olika veckor och tillsammans med handledaren utföra enklare jobb som inte kräver licens inom yrket. Målsättningen är att fler tjejer ska få upp ögonen för byggbranschen och att de efter praktiken söker in på en utbildning inom området eller ges möjlighet till en lärlingsplats hos NCC eller några av våra underentreprenörer, säger Sandra Björn projektchef på NCC.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenEkonomiKarlstadNCCNyheterRiksbyggenStiftelsen Karlstadshus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.