63 döda i explosion på bröllopsfest

Publicerad:
Lokalen där dådet på bröllopsfesten inträffade. Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Minst 63 personer dödades och 182 skadades i en explosion på en bröllopsmottagning i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen, uppger myndigheterna.

– Bland de skadade finns kvinnor och barn, säger inrikesdepartementets talesperson Nasrat Rahimi.

Enligt vittnen var festdeltagarna från den shiamuslimska minoriteten i Afghanistan och explosionen ägde rum i männens avdelning. Många shiiter bor i det drabbade området.

– Alla sprang ut och skrek och grät, säger bröllopsgästen Mohammad Farhag, som befann sig inne i kvinnornas del av festlokalen när explosionen inträffade.

– I ungefär 20 minuter var lokalen fylld av rök. Nästan alla inne i männens avdelning är antingen döda eller skadade, fortsätter han.

Två timmar efter explosionen höll man fortfarande på att bära ut döda från lokalen.

Den sunnimuslimska talibanrörelsen, som utförde ett liknande sprängdåd mot ett bröllop för tio dagar sedan, har hittills förnekat inblandning i attacken.

Bröllop i Afghanistan har ofta hundratals och ibland tusentals gäster. Och just bröllop har upprepade gånger attackerats då säkerheten vid dessa tillställningar ofta är bristande.

Även den sunnimuslimska terrorrörelsen IS har upprepade gånger attackerat shiamuslimer i Afghanistan och Pakistan under senare år.

Det senaste dådet sker samtidigt som förhandlingarna om fred i Afghanistan har gått in i ett alltmer intensivt skede. Mot försäkringar från talibanerna om att inte härbärgera terrorister i landet förväntas USA dra tillbaka sina 14 000 soldater. Samtidigt som många afghaner vill se ett slut på kriget fruktar man att talibanrörelsen kan få förnyad kraft i och med ett fredsavtal.

Artikeltaggar

AfghanistanISNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare