Hoppa till huvudinnehållet

Schaffer skapade magi i sommarnatten

Publicerad:
Janne Schaffer och sångaren Tobias Ågren framförde Björn J:son Lindhs arrangemang. Foto: Kristina Green

De närmare 400 personer i publiken vid Klabbelagårn vid Rackstamuseét, lyssnade andäktigt när Janne Schaffer tillsammans med Peter Ljung och Tobias Ågren bjöd på en hyllning till musikern och kompositören Björn J:son Lindh

Konserten var det andra utomhusarrangemanget i trädgården vid Klabbelagårn. Schaffers hyllning till Björn J:son Lindh blev både längre än förväntat och helt magisk. Från en avskalad scen glänste Schaffer både genom att ödmjukt och underhållande berätta om anekdoter i både sitt eget artistliv som i samarbete med J:son Lindh.

Musikhistoria

Publiken fick ta del av en bit musikhistoria som handlade om artistsamarbeten med bland andra Björn Ulveus och Benny Andersson och hur det gick till när ABBA bildades, om studiomusikerna som kom att bli Toto, att Björn skrev stråkarna till Hold The Line. Om samarbetet med Ted och Kenneth Gärdestad och om Bob Marley, vilken genom kontakter kom till Sverige och bodde på madrass i ett pannrum under flera månader där demon till den första plattan gjordes.

Lindh i fokus

Många anekdoter berättades under kvällen.
Många anekdoter berättades under kvällen. Foto: Kristina Green

Han berättade inlevelsefullt om Björns på samma gång professionella men också kluriga och enkla inställning till att jobba med musiken. Oavsett om det gällde samarbete med svenska eller utländska artister eller att skapa filmmusik. Kanske att fler än i publiken höjde på ögonbrynen när de fick berättat att Lindh skapat musiken till ett 60-tal filmer, däribland Mannen på Taket och Jägarna.

Det är en fantastisk upplevelse att få komma tillbaka till Arvika och hedra Björns minne. Vi hade på flera vis en samma bakgrund. Mina föräldrar ville inte att jag skulle bli musiker och Björns föräldrar hade en önskan att han skulle ta över den tapetfabrik som pappan drev. Men det blev inte så, vi blev musiker, lärde känna varandra och vi hade så himla kul tillsammans. Lindhs skatt som kompositör är mycket stor. Jag skulle önska att man kunde göra en stor konsert med Björns verk där en symfoniorkester medverkar, uttryckte artisten.

Utomhuskonserten lockade en stor publik.
Utomhuskonserten lockade en stor publik. Foto: Kristina Green

Solon och sång

Janne Schaffer inledde med Betoning på ljus, Claire, Marleys Stir It up och fortsatte med Räven och den souliga Heart of gold där sångaren Tobias Ågren briljerade med sin klara och säkra röst.

Schaffers professionella gitarrspel nådde ut i sommarnatten och publiken lyssnade andäktigt när det välfyllda programmet fortsatte i två akter. Lindhs medverkan i låtar och egna arrangemang lyftes fram finstämt både i bland andra i Sommarpsalm, Brusa högre lilla å, Morgon i Älgå och Härifrån till Evigheten, den senare titeln spelade för övrigt Schaffer och Lindh på Cornelius Wreeswijks begravning.

Efter avslutningen med, Min Piraya Maja, fick ensemblen stående ovationer. Som extranummer gavs, För kärlekens skull.

Artikeltaggar

ArvikaJanne SchafferKlabbelagårnMusikNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.