Hoppa till huvudinnehållet

Kampen för Hbtq-personer rättigheter fortsätter

Publicerad:
Stonewall Inn i New York i dag.
Stonewall Inn i New York i dag. Foto: Richard Drew/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

RFSL:s senaste kommunundersökning visade att Värmland ligger sammantaget sist vad gäller attityder och kunskap om Hbtq. Det är inte acceptabelt, alla människor måste känna sig välkomna i vårt vackra län, skriver Niklas Wikström med flera.

I år har det gått 50 år har gått sedan de våldsamma demonstrationerna vid Stonewall Inn i New York. Det som hände den där junidagen 1969 lade grunden för dagens Pride. Det var en markering för Hbtq-personer rätt att; existera, synas och vara stolta över sig själva. Det var vändpunkten för hela Hbtq-rörelsen.

Hbtq-personer rättigheter har stärkts med tiden, inte minst i Sverige, men i stora delar av världen är det fortfarande inhumant och under all kritik. Samkönade sexuella handlingar är kriminella i ett 70-tal länder och territorier. Straffen varierar mellan fängelse, spö och döden. Även om Europa och EU ligger i framkant så tillåter inte sex av EU:s medlemsstater registrerade partnerskap och äktenskap för samkönade, åtta länder tillåter endast registrerade partnerskap för samkönade.

Utvecklingen går åt rätt håll. Ett sjuttiotal länder har lagstiftning mot diskriminering på grund av sexuell läggning på arbetsmarknaden och ett trettiotal länder har hatbrottslagstiftning som inkluderar sexuell läggning. Hbtq-personer rättigheter har stärkts men vi har fortfarande ett enormt arbete framför oss.

Stora delar av Värmland ligger efter med arbetet för att säkerställa att alla kan leva med och älska vem de vill. RFSL:s senaste kommunundersökning visade att Värmland ligger sammantaget sist vad gäller attityder och kunskap om Hbtq. Det är inte acceptabelt, alla människor måste känna sig välkomna i vårt vackra län och att det är självklart att här man får man vara precis den man vill.

Enligt RFSL:s kommunranking intar Karlstad en 11 plats när det handlar om vilka kommuner som är bäst att leva och bo i som Hbtq-person. Vi vill vara en kommun för alla. För oss är det självklart att du ska få vara vem du vill och älska vem du vill. Vi tar hoten mot Hbtq-personer rättigheter på allvar. Vi har bland annat infört normkritisk utbildning inom organisationen, Hbtq-certifierat flera av våra verksamheter och jobbar ständigt med att prioritera och synliggöra frågor som rör Hbtq.

Nu behöver vi din hjälp för att kunna ta nästa steg. Karlstads kommun ska bli Sveriges mest Hbtq-vänliga kommun. Kom med förslag, hjälp oss att bli ännu bättre! Lämna dina förslag i någon av våra brevlådor som finns på Mitt i city, Centralsjukhuset i Karlstad, Karlstads universitet, biblioteket i Vålberg, Bergviks köpcentrum eller Karlstads kommuns Kontaktcenter i bibliotekshuset.

Annars kan ni såklart lämna era förslag på www.karlstad.se, besöka Karlstads kommuns monter på Värmland Pride den 31/8 eller kontakta någon av oss i Mångfaldsforum.

Vi ska vara en kommun där alla människor känner sig välkomna.

Karlstad kommuns Mångfaldsforum

Niklas Wikström (L)

Ordförande

Emma Andersson (S)

Alexander Torin (M)

Heiko Bubholz (MP)

Parvane Assadbegli (V)

Artikeltaggar

DebattHBTQKarlstads kommunMångfaldPrideRFSLVärmlands län