Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Fiske av signalkräftor stoppas

Publicerad:
De nya reglerna som skickas ut på remiss gäller fiske och hantering av levande signalkräftor. För flodkräftorna gäller samma fiskeregler som tidigare.
De nya reglerna som skickas ut på remiss gäller fiske och hantering av levande signalkräftor. För flodkräftorna gäller samma fiskeregler som tidigare. Foto: Lisa Olaison

Havs- och vattenmyndigheten vill att fiske och hantering av signalkräftor stoppas i stora delar av Sverige, bland annat Dalsland och Värmland, redan från nästa år.

Däremot kommer fiske av signalkräftor att vara fortsatt tillåtet i Vänern.

Det handlar om att signalkräftan är klassad som en invasiv art, som dessutom akut hotar flodkräftan. De nya reglerna, som skickades ut på remiss av havs- och vattenmyndigheten under fredagen, föreslås träda i kraft redan från och med nästa år.

Reglerna ska hindra spridning av kräftpest och minimera risken för att signalkräftan etablerar sig i nya vatten, men är samtidigt till för att möjliggöra fortsatt fiske av signalkräfta, som har kommersiell betydelse för yrkesfiskare, framför allt i Vättern och Hjälmaren men även på några håll i Vänern.

Befintliga bestämmelser

Det finns sedan tidigare en rad bestämmelser kring signalkräftan för att stoppa kräftpesten. De kommer att fortsätta att gälla. Det är inte tillåtet att flytta fiskeredskap mellan vatten hur som helst, man får inte importera levande kräftor och det är sedan 2016 inte heller tillåtet att sätta ut signalkräftor för att förstärka redan etablerade bestånd.

Men Sverige behöver skärpa reglerna kring fisket ytterligare för att klara uppfylla EU:s krav.

Förslaget från havs- och vattenmyndigheten innebär att ett särskilt hanteringsområde införs där det är tillåtet att hantera levande signalkräftor. Hanteringsområdet omfattar i stort området söder om Dalälven, inklusive Vänern och Vättern. Men Öland, Gotland, Dalsland, Värmland och delar av östra Dalarna är undantagna.

Buffert mot Norge

I Dalsland och Värmland kommer det i så fall vara förbjudet att fiska signalkräftor, både privat och kommersiellt. Det blir inte ens tillåtet att här transportera okokta signalkräftor.

Frågan har redan varit på en remissrunda och då framfördes starka synpunkter på att just Dalsland och Värmland borde ligga utanför hanteringsområdet. Det handlar om att här finns relativt starka bestånd av flodkräfta och här pågår flera åtgärdsprogram kopplade till att rädda flodkräftan. Landskapen skulle också fungera som en skyddszon mellan Vänern och Norge, där signalkräftan aldrig har introducerats.

Men fisket stoppas inte helt och hållet. Länsstyrelserna kommer att ha möjlighet att medge lokala undantag för särskilda vatten.

Får inte ge bort

Även inom hanteringsområdet kommer det att vara förbjudet för privatpersoner att fiska för mer än eget bruk. Endast näringsidkare med särskilt tillstånd får ge bort och sälja okokta signalkräftor. Det är sedan tidigare inte tillåtet att exempelvis odla signalkräfta.

Kokta signalkräftor utgör ingen smittrisk och de omfattas inte av de här reglerna.

För flodkräftan gäller samma fiskeregler som tidigare.

Artikeltaggar

DalslandFiskeHaVKräftorNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.