• idag
  2 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  15°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.0 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  6 okt
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   3.2 mm

Värmländska företag får svårare att betala räkningar

Ekonomi
PUBLICERAD:
Värmländska företag har fått svårare att betala sina räkningar. Den slutsatsen drar kreditupplysningsföretaget Syna.
Foto: Jessica Gow/TT
Värmländska företag går mot strömmen när det gäller antalet betalningsförelägganden. För medan antalet företagens förelägganden minskar i riket i stort, ökar de i Värmland. Detta enligt en sammanställning som gjorts av kreditupplysningsföretaget Syna i Malmö.

Företaget mäter kontinuerligt antalet betalningsförelägganden bland företag i Sverige och har hittills under 2019 inte märkt att företagen känner av det faktum att Sveriges ekonomi håller på att mattas av.

– Ser man till riket i helhet ser vi inga större förändringar från förra året. Jämfört med första halvåret 2018, har företagens betalningsförelägganden minskat med lite drygt 2 procent. Men det finns ett fåtal län där vi ser en ökning bland annat Värmland, säger Harald Stjerna, kreditupplysningsexpert på företaget.

Andra län som sticker ut är Norrbottens län, Kalmar län och Jämtlands län.

– Jämtlands län är faktiskt det län där det ökar allra mest.

Tre av de här länen är typiska glesbygdslän. Kan man tro att det finns ett samband?

– Ja, generellt kan man säga att det går bättre för storstadslänen. Det är mer stabilt i Skåne, Västra Götaland och Stockholm.

Markant ökning

I Värmland har antalet ärenden ökat markant det första halvåret 2019, inte mindre än med 21 procent jämfört med samma period 2018.

– Särskilt under januari, april och juni månad ökade antalet betalningsförelägganden kraftigt. Det väcker naturligtvis en rad frågor, men vilka orsaker som ligger bakom är svårt att sia om. En inte allt för djärv slutsats är dock att allt fler företag i länet börjat få problem att betala sina räkningar.

Om det är någon särskild typ av företag, till exempel tjänsteföretag, som har mer problem än andra, kan Harald Stjerna inte läsa ut av sammanställningen.

Däremot betonar han att antalet betalningsförelägganden är en bra mätare på hur det verkligen står till i näringslivet, på samma sätt som statistik över redovisade konkurser.

– Men en konkurs är ett faktum. För den som har en fordran på det företaget finns inte mycket mer att göra än att hoppas på att konkursboet ska ha åtminstone några tillgångar som man kan få del av. Genom att fortlöpande bevaka vilka företag som har betalningsförelägganden får man däremot en tidig signal om att vara försiktig med fortsatta gemensamma affärer. Samtidigt minimerar man risken för kundförluster.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.