Hoppa till huvudinnehållet

Skaldjur känner smärta - ät avokado

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är dags att uppdatera formatet på de förlegade kräftskivorna, med tanke på allt vi numera känner till om kräftor och andra skaldjur.

Varför? Därför att vi vet med säkerhet att skaldjur känner smärta. Då European Food Safety Authority har fastställt att skaldjur är kapabla att känna smärta och deras rekommendation är att åtgärder bör vidtas för att undvika deras lidande om möjligt.

Undvik att äta kräftor, uppmanar insändarskribenten.
Undvik att äta kräftor, uppmanar insändarskribenten. Foto: Hasse Holmberg/TT

Och precis som människor och andra djur så värderar skaldjur sina liv och de vill inte dö. Många människor insåg detta först förra året då en video spreds där en kräfta offrar en klo för att undvika att hamna i en gryta med kokande vatten på en restaurang i Kina. Mannen som filmade videon adopterade sedan kräftan. Forskning på kräftor har visat att de även är kapabla att komma ihåg information och kan lida av oro och ångest.

Att koka ett djur levande, vilket djur som helst, är extremt grymt och inte något som man ska fira. Starta en ny och fräsch tradition i år genom att hålla en kräftvänlig fest och servera vegansk plockmat, såsom ugnsrostade kronärtskockor med dip, jackfruit tacos, ugnsbakad avokado, och vegetariska vårrullar.

Sascha Camili

PETA Foundation

Artikeltaggar

InsändareKräftorVärmlands län